Arhiva 10.08.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

Skandalozna nebriga za srednjoškolce!

Učenici srednjoškolci koji bi tijekom ljetnih praznika željeli vlastitim radom zaraditi nešto novca, zbog nezainteresiranosti i inertnosti sustava ove su se godine našli u nezavidnoj situaciji, a mi ponovo moramo svjedočiti jadu i bijedi birokracije koja bez poticaja javnosti samostalno ništa ne može, ili ne želi, ili ne zna učiniti. Tek na upit novinara, pokrenuli su se neki birokratski kotačići, a hoće li se do kraja zavrtjeti, tek ćemo vidjeti.
Naime, određen broj srednjoškolaca našao je posao, ali ih poslodavci ne smiju primiti. Dio njih već je ponešto i odradio, ali im poslodavci (osim “na crno”) ne mogu isplatiti odrađeno budući da je to zakonom tako regulirano. Slično kao što iza studenata “stoji” Studentski servis, preko kojeg mogu raditi studenti i učenici koji završe četverogodišnju srednju školu i imaju pravo pristupiti državnoj maturi te su u postupku upisa na fakultete, tako bi i iza srednjoškolaca trebao stajati Učenički servis. Njega, pogađate, u Međimurskoj županiji nema niti će ga, kako stvari sada stoje, u skorije vrijeme biti. Nitko o tome nije vodio brigu jer su do protekle godine, dobrotom ljudi iz Studentskog centra, učenici dobivali informacije gdje i kamo se moraju javiti budući da je u Varaždinu osnovan Učenički servis Elektrostrojarske škole. Međutim, od ove godine Učenički servis Strojarske škole zapošljava samo srednjoškolce s područja Varaždinske županije, tako da su naši srednjoškolci “izvisjeli”. Međutim, ono što upravo bode oči je činjenica da se ta djeca nemaju kome obratiti jer nitko, navodno, nije zadužen za to.
Kao najlogičnija adresa za upit nama se u pvi mah učinio Upravni odjel za obrazovanje kulturu i sport Međimurske županije. U njemu nam je rečeno da oni nemaju ništa s tim niti znaju za taj poblem, pa su nas uputili u Odjel za društvene djelatnosti Ureda državne uprave Međimurske županije u kojem smo dobili sličan odgovor, uz konstataciju da nas nemaju kamo uputiti, osim možda u resorno ministarstvo ili Sveučilište u Zagrebu, pod čijom je “kapom” Studentski centar.
Da će bar jedna od te dvije adrese biti i te kako tangirana oko tog pitanja i da se zaista radi o problemu koji ne treba gurati pod tepih, potvrđeno nam je iz Ureda župana jer - navodno je odmah nakon našeg upita iz Županije krenula inicijativa za osnivanje učeničke zadruge za područje Međimurja pri jednoj od međimurskih srednjih škola, možda Ekonomskoj i trgovačkoj školi Čakovec, bude li ona iskazala zanimanje za to. U svakom slučaju, ETŠ-u je poslan poziv na razgovor. Nekakav komercijalni interes tu bi mogla pronaći i Srednja škola Čakovec. Međutim, ono što sigurno je da cijela procedura neće biti dovršena do jeseni, tako da je ovo ljeto, što se srednjoškolaca koji bi željeli nešto (za)raditi tiče - propalo.
V.Trstenjak

“Varaždinci više ne zapošljavaju”

Dražen Bujanić, voditelj čakovečke Podružnice Studentskog centra Varaždin, Sveučilišta u Zagrebu, protekle nam je srijede potvrdio da su oni srednjoškolce samo informirali o tome kome se i gdje javiti ako se žele zaposliti, ali da se preko njihovog servisa srednjoškolci nisu zapošljavali:
- Preko Student servisa mogu raditi samo studenti i učenici koji završe četverogodišnju srednju školu i u postupku su upisa na fakultet. Mi niti do sada nismo zapošljavali srednjoškolce, već smo im samo davali informacije da Elektrostrojarska škola u Varaždinu ima registriran Učenički servis, ili bismo im dali broj telefona Učeničkog servisa, pa su učenici i s područja Međimurja tamo mogli srediti potrebnu papirologiju, kako bi se mogli učlaniti. Međutim, koliko znam, od ove godine varaždinski Učenički servis više nema pravo zapošljavati djecu koja nisu s područja Varaždinske županije, pa ih mi više ni ne upućujemo na tu adresu. Pretpostavljam da bi nekakva srednjoškolska ustanova u Međimurju, ili učenički dom, trebala registrirati nešto poput učeničkog servisa, rekao je Dražen Bujanić. (vt)

Izvor: 2937