Arhiva 12.08.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:12.

Skela - budući dom fljojsara

Od subote, posljednjeg srpanjskog dana, riječna skela Zrinski više se ne nalazi na desnoj obali Mure kod Donje Dubrave. Promijenila je vez, pa joj je on sada uz lijevu obalu odvodnog kanala HE Dubrava na Dravi. Time je realizirana odluka Općinskog vijeća Donje Dubrave donijeta pred nešto više od godinu dana, kada je vijećnik Dražen Miser, predsjednik Nautičkog kluba Fljojsar Donja Dubrava, predlagao sadašnju lokaciju smatrajući kako Zrinski na dosadašnjoj lokaciji nije u pravoj funkciji, a na novoj bi mogao i morao poslužiti u turističke i ine svrhe. - U skorije vrijeme bit će to naš dom na vodi - najavio je Darko Punčikar, tajnik Nautičkog kluba Fljojsar, čijih je 15 članova te subote sudjelovalo u preseljenju skele tako što ju je gurao specijalan riječni mađarski brod - najprije rijekom Murom do ušća s Dravom, pa potom uzvodno Dravom do odvodnog kanala gdje je danas skela na privremenom vezu jer još slijedi njeno pravo učvršćivanje. Riječni motorni brod Zengo- H-10614-30, koji je za tu prigodu, pod zapovjedništvom Đure Balaža, doplovio iz mađarskog Barcsa.
- S njim smo se sreli na ušću u 16 sati, čamcima smo mu bili prethodnica do Zrinskog na Muri. U dva navrata plićak nam je ovdje zadavao probleme, ali ih je kapetan Đuro uspješno izbjegao - pričaju sudionici akcije. U 17.15 sati Zengo je počeo gurati Zrinski. Na vodenom putu nije bilo nikakvih problema zahvaljujući razumijevanju odgovornih u HE Dubrava, prije svega Damira Magića, direktora proizvodnog područja HE Sjever, koji su pojačali protok vode kroz sustave, što je omogućilo podizanje trupa skele.Nešto poslije 19 sati, Zrinski je stigao na novo privezište, uz velik interes mještana. Posebno je bilo zanimljivo gledati njegovo guranje s dravskog mosta, što je prolaznike stavljalo u nedoumicu. - Skelu, za koju sam rekao da će nam biti drugi dom, na korištenje nam je dala Općina Donja Dubrava i sada se nalazi u klupskoj lučici - istaknuo je Punčikar, dodavši kako pri sređivanju graničnih administrativnih poslova zahvalnost duguju policijskim upravama u Međimurskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji, kao i onima u Mađarskoj koji su im svu potrebnu dokumentaciju „sredili“ u dva dana.
Za kraj zajednički domjenak sudionika akcije koji su odahnuli, ne samo radi zahtjevnosti posla, već i zbog činjenice što su uspjeli u nakani da se skela počne dovoditi u drugu funkciju.
Mladen Grubić

Zrinski povremeno prometovao
Skela je napravljena 1994. godine, prvi put je zaplovila godinu poslije, a povremeno je, kao nekada do 1949., povezivala Donju Dubravu i mađarsko pogranično naselje Belezno. Vezište joj je bilo 200 m od ex karaule bivše vojske. Građena je novcem tih dviju sredina, a sa 190.000 kuna gradnju je pomoglo i Ministarstvo turizma RH. Prije nekoliko godina, skela je zbog visokog vodostaja bila i potopljena.

Izvor: 2885