Arhiva 28.02.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:02.

ŠKOLA I DVORANA U PLEŠKOVCU: Ipak se kreće!

Zaustavljeni radovi na dogradnji zgrade i izgradnji sportske dvorane Osnovne škole I. G. Kovačić u Pleškovcu ovih se dana miču s mrtve točke. Po novom natječaju i prolasku žalbenog roka, definirano je da će radove završiti čakovečki Team koji će morati sanirati i neke “repove” iza slavonskobrodskog Fenixa, kao prvog izvođača.
- Spojevi na krovu propuštaju, pa mjestimično imamo vodu u dvorani, no, stručnjaci već razmatraju moguća rješenja. Nećemo mijenjati krovište, vjerojatno će ono biti prekriveno još jednim limenim pokrovom. To je i jednostavnije i sigurnije rješenje. Ne brine nas voda koja je na nekoliko mjesta na podu dvorane, sve se to može uspješno dovesti u red, kaže nam načelnik Općine Sveti Juraj na Bregu Anđelko Nagrajsalović.
Na objektima još ima posla u vrijednosti 5,7 milijuna kuna, a financijska je konstrukcija zatvorena općinskim kreditom, naplatom garancije tvrtke Fenix u visini 1,2 milijuna kuna i udjelom Međimurske županije.
Ravnatelj Škole Mladen Beuk uvjeren je u dobar ishod radova i raduje ga što će učenici i učitelji uskoro imati bolje uvjete rada i boravka u Školi. Uz nove učionice, kabinete i dvoranu, bit će uređeni i vanjski sportski tereni u dvorištu Škole.
- Postojeće igralište bit će prošireno, kako bismo imali pravo rukometno igralište, a sa stražnje strane dvorane bit će uređeno košarkaško. Kako bismo učenike maknuli s ceste dok čekaju autobus, iza dvorane bit će napravljeno okretište, kako bi se osigurala maksimalna sigurnost, ističe ravnatelj M. Beuk.
Načelnik Nagrajsalović optimističan je i, usprkos svim glavoboljama koje mu je svojim izborom Fenixa kao izvođača zadalo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, sa strpljenjem obavlja sve potrebne radnje, kako bi radovi mogli biti nastavljeni.
- Tvrtka Fenix u predstečajnoj nagodbi ima 677 vjerovnika, a među njima su, nažalost, i kooperanti koji su radili na izgradnji dvorane i dogradnji Škole. Bez obzira na sve otegotne okolnosti ove izgradnje, uvjeren sam da će na koncu i učenici i naši mještani biti zadovoljni. Interes za korištenje dvorane već je sada upravo ogroman. Osim učenicima, sportski će prostor biti osiguran udrugama i klubovima na korištenje. Taj krajnji cilj nas i drži optimističnima, kaže načelnik.
Država upitne
kvalitete
Izvođač kojem je Ministarstvo poklonilo povjerenje na nizu javnih natječaja (a u Pleškovcu čak i usprkos poreznom dugovanju koje su u trenutku javljanja na natječaj imali), svojim vjerovnicima upisanim u rješenje o predstečajnoj nagodbi - njih 677, danas je dužna 46,983.466 kuna. Polovica iznosa otpisuje se, a polovicu Fenix mora otplatiti u roku pet godina.
Među vjerovnicima su izvođači u gore navedenoj gradnji: čakovečki BAT kojem je Fenix ostao dužan 48.868 kuna, By-Pass 72.622 kune, Đurkin 643.956 kuna, Tegra 350.263 kune, MD&V iz Okruglog Vrha 267.059 kuna.
Aleksandra Ličanin

Izvor: 3070