Arhiva 18.04.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

ŠKOLSKI BUS: Otvorena vrata jer smrdi!

- U srijedu, 28. ožujka, oko 18,15 sati vozio sam se kući glavnom cestom od Macinca prema Gornjem Mihaljevcu. Sa mnom je bila kolegica s posla. Odjednom mi je iz sporedne ulice oduzeo prednost školski autobus pun djece i ja sam morao stati. Vozač je vidio da je pogriješio, ali već je bio na cesti, pa se jednostavno uključio u promet. Skrećući desno, vidjeli smo da su prva vrata autobusa otvorena.
Nismo mogli vjerovati da tako vozi djecu i putnike. Odmah sam rekao kolegici da upali kameru. Kad smo izašli van naselja, vozač je opalio po gasu. Vozio je 90 i više kilometara na sat. U pojedinim trenucima kotači su mu hvatali bankinu, sve se prašilo. Grozno je bilo to gledati jer se i te kako mogla dogoditi tragedija… zapravo, nitko ne mari za to, a dok izginu ljudi, onda svi odmah skaču na noge. Sve je bilo kao u filmu.
Vozili smo za njim do Gornjeg Mihaljevca i na svakom zavoju udesno vidjeli smo da vrata nije zatvorio. Potom smo u Gornjem Mihaljevcu nastavili drugim putem – obratio nam se vozač iz jednog naselja u Gornjem Međimurju koji je ispričao svoj događaj od srijede na večer i videouradak stavio na YouTube. U onoj brzini nije vidio koja je firma u pitanju, otraga je bila tablica „školski autobus“, no, smatra da se time moraju pozabaviti nadležne institucije.
U potrazi za odgovorom, saznali smo da su se autobusom vozila djeca iz Trnovca. U razgovoru s nekoliko obitelji u Trnovcu djeca su potvrdila da su vrata bila otvorena. Jedno dijete je reklo da vozači često ostavljaju vrata otvorena jer unutra – smrdi! Iz druge je obitelji dijete reklo da je dan prije vidjelo da je i ujutro, kad je autobus vozio drugu djecu u jutarnju smjenu, autobus u vožnji imao otvorena vrata. U trećoj obitelji dijete putnik reklo je da ponekad iz škole idu kroz mjesto Črečan, a nekad direktno za Trnovec.
Pomagači u nastavi koji se također voze izjavili su da vozači voze s otvorenim vratima, ali kad djece nema unutra.
U PU međimurskoj rekli su nam da je ovakva vožnja nedopustiva i strogo kažnjiva te da će ispitati cijeli slučaj.
Ravnateljica OŠ Macinec obećala je ispitati o tome djecu čim dođu u popodnevnu smjenu, no, oko dva i kasnije nije bila dostupna na telefon.
Zinka Čižmešija

Izvor: 2973