Arhiva 21.10.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:51.

Skrb za starije i nemoćne osobe

Tijekom 2013. i 2014. godine u Međimurskoj županiji udruga Autonomni centar – ACT provodio je projekt „Centar za pomoć i njegu u kući Međimurske županije“. Cilj projekta je bio povećati i pružiti kvalitetne socijalne usluge pomoći kod kuće i pridonijeti prevenciji institucionalizacije u Međimurskoj županiji kroz posebne ciljeve projekta. Za vrijeme provedbe projekta educirano je 20 dugotrajno nezaposlenih žena za zanimanje gerontodomaćice. Provedeno je istraživanje o kvaliteti života i potrebi starijih osoba za uslugama u zajednici. Stečena iskustva i znanja doprinijela su izgradnji održivog modela skrbi za starije i nemoćne osobe koji ostaje u zajednici, model čine Klubovi za starije osobe i Centar za pomoć u kući Međimurske županije koji su započeli s radom u 2014. godini.

 

Klubovi za starije osobe u Međimurskoj županiji djeluju na tri lokacije, u Prelogu, Nedelišću i Murskom Središću. Pravo na usluge u klubu imaju sve starije osobe iznad 60 godina, iznimno mlađe ako su umirovljene. U sklopu klubova organiziraju se razne besplatne dnevne aktivnosti – informatički tečaj, novinarska i kreativna radionica, pilates, predavanja o zdravlju, volontiranje, savjetovanje i brojne druge aktivnosti koje doprinose uključivanju u život zajednice i aktivnom starenju.

 

Osnovana je prva socijalna ustanova koja pruža usluge za starije i nemoćne osobe u Međimurskoj županiji – Centar za pomoć u kući Međimurske županije. Centar je započeo s radom krajem srpnja 2014. godine i pruža usluge na područje cijele Međimurske županije.

Usluge Centra su:

Pomoć u kući - čišćenje i pospremanje, organiziranje pranja i glačanja rublja i dr., odlazak u nabavu, plaćanje računa i obavljanje sličnih usluga, pomoć pri osobnoj higijeni i hranjenju, nabava i kontrola lijekova, druženje i razgovor, održavanje okućnice, čišćenje snijega.

Dostava obroka - kvalitetna jela prilagođena korisnicima, dostava hrane jednom dnevno, vikendom i blagdanom dupli obrok.

Pravo na uslugu pomoći u kući i dostavu toplog obroka imaju sve starije i nemoćne osobe na području Međimurske županije. Starije i nemoćne osobe mogu koristiti uslugu pomoći u kući i dostavu toplog obroka ukoliko imaju Rješenje Centra za socijalnu skrb, odluku o sufinanciranje od strane jedinice lokalne samouprave (općina ili grad) ili samostalnim financiranjem usluge.

Za sve dodatne informacije – obratite se na broj mobitela ravnateljice Centra 099/2092613 ili na e-mail: info@pomocukuci-mz.eu

Izvor: 3104