Arhiva 08.12.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:18.

SKUPŠTINA: Jedva prolaz za rebalans

Prijedlog trećih izmjena i dopuna proračuna Međimurske županije izazvao je burnu raspravu na sjednici Skupštine Međimurske županije održanoj proteklog četvrtka.
U jednom trenutku, nakon što je Zvonimir Siladi u ime Kluba vijećnika HSS-a, koalicijskog partnera vladajućima u Županiji, najavio da zbog nezadovoljstva dinamikom isplate zaostalih subvencija poljoprivrednicima HSS neće podržati rebalans, postojala je opasnost da vladajući neće skupiti dovoljan broj glasova. Nakon što je HNS zatražio stanku, glasovi za rebalans u pauzi su osigurani kod vijećnika HDSS -a i HSP-a, pa je s 21 glasom rebalans, koji iznosi 145 milijuna kuna, ipak donesen. Četrnaest vijećnika bilo je protiv, a četiri su se suzdržala. Župan Ivica Perhoč, obrazlažući prijedlog, požalio se da duže vrijeme proračun finkcionira tako da se vodi računa samo o sebi i da je tako vrlo teško voditi razvojnu politiku Županije, da je za održavanje tekuće likvidnosti korišten kratkoročni kredit od 8 milijuna kuna i prekoračenje na računu od 2 milijuna kuna, što je izazvalo oporbene vijećnike. Mladen Križaić, predsjednik kluba vijećnika HDZ-a, unatoč “uvažavanju svih objektivnih okolnosti koje su utjecale na poslovanje Županije”, nije imao razumijevanja za žalopojke o teškom stanju. Križaić je ustvrdio da prijedlog rebalansa ne odražava pravo stanje stvari proračuna, uz čuđenje što se mjesec dana prije kraja godine, kada su poznate sve činjenice o proračunu, u rebalansu nude stavke koje se niti u teoriji ne mogu realizirati do kraja godine. Radi se o obmani proračunskih korisnika, ustvrdio je Križaić.
Nezavisni vijećnik Josip Posavec izmjene je nazvao apsolutno neostvarivima, a predlagatelja neodgovornim. Vladajućima je poručio neka budu svjesni da prihvaćanjem županovog prijedloga prihvaćaju i minus od 45 milijuna kuna na kraju godine.
Taj minus, ustvrdio je Posavec, nisu nikakve dubioze bivše vlasti, već vaše vlastite dubioze.
Slatka osveta
HDZ-ov vijećnik Vladimir Ivković tvrdio je također da nema ravnomjernosti u raspodjeli, a iz prijedloga je vidljivo da najgore prolaze poljoprivrednici i Crkva (Centru dr. Rudolfa Stainera daje se 400 tisuća, a za gotovo stotinu crkvenih objekata samo 50 tisuća). Ivković nije izdržao, a da se ne sjeti svojevremene uzrečice Nadice Jelaš koja je, tada kao oporbena vijećnica, proračun opisivala kao “konjski zalet, a picekov šut”. Sad je, uz neskriveno uživanje u osveti, Ivković ovu uzrečicu plasirao vijećnici Jelaš. HNS-ovac Vladimir Peršić pokušao je braniti proračun koji je baziran na prodaji zemljišta, ali se to nije uspjelo napraviti.
- I što da sad čovjek napravi, nije išlo, budimo realni i razumni, ustvrdio je Peršić.
HSLS-ovac Branko Polanec najavio je da će njegova stranka biti suzdržana, pa iako razumije županove probleme, ipak nije mogao, a da ne spomene kako nisu zadovoljni raspodjelom. Spomenuo je u tom smislu branitelje, turizam, sportaše, tehničku kulturu...
Željko Pavlic iz MDS-a rekao je da nema drugog izbora nego podržati rebalans, ali i upozorio da je ovakvo stanje zapravo slika funkcioniranja lokalne samouprave u RH te ponovo naglasio potrebu decentralizacije.
Da “mora glasati za rebalans jer to tako stranka kaže, mada osobno ne bi glasao za takav proračun” izjasnio se HNS-ovac Branko Resman.
Reagirao je i Predrag Kočila koji je vladajuće podsjetio kako su bili protiv da se proračun bazira na prodaji “obiteljskog srebra”, a sad upravo na tome baziraju svoje prihode.
Jelaš: Izmislili smo prihodovnu stavku (!)
SDP-ova vijećnica Nadica Jelaš našla se u nezahvalnoj poziciji da brani ono što je teško braniti, a ovaj put joj to baš i nije išlo od ruke. Pozvala je vijećnike da se spuste na zemlju i razmišljaju kao mudri, trezveni ljudi koji znaju promišljati budućnost. Uzrok sadašnjem lošem stanju proračuna Jelaš vidi u činjenici da je u nekim boljim vremenima stvorena razina potrošnje koju sada treba financirati, a da zato nema pokrića u gospodarskim pokazateljima.
To je ponovo izazvalo oporbu na raspravu i podsjećanje da su upravo oni govorili da se treba spustiti na zemlju te da nije točno da je bilo bolje jer je u ranijim proračunima bilo puno manje novca, a Predrag Kočila pozvao je aktualnu vlast da se pospe pepelom i prestane obmanjivati proračunske korisnike i gađane
- Recite da ne možete, a hoćete li se maknuti, to je na vašoj savjesti, tražio je Kočila.
- Niti ćemo se posipati pepelom, niti ćemo odstupiti, uzvratila je Jelaš spočitnuvši Kočili da ne razumije proračun. Njemu i “još nekima” pojasnila je da je stavka “prihodi od prodaje zemljišta” samo kompenzacijska stavka koja mora biti prikazana kako bi proračun bio izbalansiran.
- Ako imate veće rashode, onda na prihodovnoj strani morate “izmisliti” stavku kako biste dobili kompenzaciju jer ne možete iskazati minus, neuvjerljivo je Jelaš podučavala oporbu.
V.Trstenjak

Tko će odgovarati za ŽUC?

Da nije bilo rebalansa, 18. sjednica Županijske skupštine bila bi poprilično dosadna, što se pokazalo i na ostatku dnevnog reda koji gotovo ekspresno odrađen. Nešto klasičnog političkog folklora bilo je kod usvajanja proračuna za 2012. godinu koji je dobio potporu 30 vijećnika, a šet ih je bilo protiv. Proračun za 2012. iznosit će 129,4 milijuna kuna, a gotovo bez raprave prihvaćeno je novo kratkoročno zaduženje Županije u iznosu od 10 milijuna kuna te još petnaestak točaka dnevnog reda. Jednoglasnu potporu svih političkih stranaka dobila je ravnateljica Županijske uprave za ceste Ljerka Cividini, ali oporba je kod ove točke tražila odgovornost ne samo bivšeg ravnatelja ŽUC-a (koji je trenutno na bolovanju), nego i odgovornost Upravnog vijeća. Župan Ivica Perhoč rekao je da od odgovornosti neće nitko pobjeći, pa ni Upravno vijeće, te da je ŽUC-ovo poslovanje pročešljala Državna revizija, čiji će nalaz uskoro biti poznat.
Državna revizija, nakon što je u ponedjeljak svoj posao odradila interna revizija, ušla je i u Graditeljsku školu, vezano uz već pomalo zaboravljen slučaj tamošnjeg ravntelja. Župan je na skupštini rekao kako ne zna kakav će biti nalaz Revizije, ali pretpostavlja da neće biti previše dobar te da će se postupati u skladu s nalazom. (vt)

Izvor: 2954