Arhiva 03.11.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:12.

Slađana Herman iz Goričana među najboljim kuharima Hrvatske

U srijedu i četvrtak u Hotelu Park u Čakovcu održano je natjecanje 3. kola Hrvatskog kuharskog kupa koje je pod nazivom Zlatni grozd Međimurja organizirala Udruga kuhara Međimurske županije. Hrvatski kuharski kup se, naime, provodi tijekom zimske sezone 2010. na 2011. godinu u pet kola i pet hrvatskih regija – u Vinkovcima, Kutini, Čakovcu, Primoštenu i Zagrebu.
U obračunu s kuhačama koji ne traži žrtve, već donosi obilje ugode i gastronomskih užitaka pozvanima na prezentaciju rezultata natjecanja, kuhari iz cijele Hrvatske odmjeravaju znanja i vještine u spremanju svečane hladne plate, toplog glavnog jela i deserta. Uvijek na zadanu temu, uvijek s namirnicama obojenim lokalnim štihom. U Čakovcu su se spremala hladna jela od patke, glavna jela od svinjskog buta, vina i žitarica te deserti od pravih domaćih tikvi i šljiva.
Željko Kukučka, kuhar zagrebačkog Studentskog centra i restorana Cvjetno, sakupio je najviše bodova u sve tri natjecateljske kategorije i pobijedio na Zlatnom grozdu Međimurja. Domaća natjecateljica Slađana Herman iz Restorana Herman na Graničnom prijelazu Goričan osvojila je drugo mjesto, a treće je osvojio Predrag Galjevski iz Udruge kuhara Primorsko-goranske županije.
Radove natjecatelja ocjenjivali su eminentni kuhari, članovi Sekcije ocjenjivača HKS-a Stanko Erceg, Slavko Večerić i Ivo Ribarević.
Međimurska kuharica Slađana Herman kaže da na kuharskom kupu puno važnijih stvari od samog natjecanja:
- Natjecanje je uvijek lijepo, ali važnije je da se unutar struke upoznaju ljudi, da se izmjenjuju znanja, različiti profesionalni trikovi i dosjetke. Mi svi skupa ovdje zapravo učimo, ovo je vrijedna edukacija, a ne natjecanje radi natjecanja. Moram zahvaliti kolegama iz Hotela Park koji su nam bili izvanredni domaćini i stalno pri ruci (nije, znate, lako raditi u kuhinji u kojoj niste doma), a u organizaciji je puno značila i pomoć učenika, budućih kuhara iz Srednje škole Prelog koji su - u okviru svoje stručne prakse – tu bili na pripomoći. Osobno, baš volim spremati jela od domaćih namirnica, poželjno iz ekološkog uzgoja i izvorno međimurskih. Puno radim s tikvom i koprivom i u razmjeni iskustava s kolegicama i kolegama, pomalo eksperimentiram. (MB)

Izvor: 2897