Arhiva 12.08.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:12.

Drži vodu dok majstori odu

ŠLAMPERAJ U ŠKOLAMA

Kako se grade, dograđuju i obnavljaju objekti “šireg društvenog značaja”, među njima i školski objekti, pitanje je koje se nameće nakon nekoliko, u najmanju ruku, neugodnih događaja zabilježenih u zadnje vrijeme u Međimurju. Nedavno je tako pao strop učionice u OŠ Ivana Gorana Kovačića u Lopatincu, a u OŠ Podturen već moraju mijenjati podove u novodograđenom aneksu, dovršenom prije godinu dana, jer su radovi traljavo izvedeni. Iz brojnih drugih škola pristizale su primjedbe na kvalitetu izvedenih radova, da ne govorimo o onim školama u kojima su roditelji samoinicijativno odradili dio uređenja, bez da je struka to “blagoslovila”. U Lopatincu je nakon nemilog događaja skinuta žbuka i sa svih drugih prostora u kojima su u tijeku radovi, kako bi se izbjegao moguć ponovni pad. S ciljem izbjegavanja nezgoda zbog loše izvedenih radova, Županija je odlučila uvesti dvostruki nadzor, pa će sve radove po svim školama nadzirati i županijska tvrtka Međimurje nekretnine. Županijski nadzor vršit će direktor Međimurje nekretnina Ivan Vinković. Dio problema mogao bi biti i u tome što se u funkciji nadzora i projektanta, recimo u OŠ Podturen, nalazi jedna te ista osoba, pa se onda odgovornost prebacuje na izvođača, izvođač na projektanta, pa onda na podizvođače, a ovi na dobavljače i tako u krug. Proteklog tjedna župan Ivica Perhoč obišao je gradilišta na osam osnovnih i tri srednje škole. Zatekli smo ga upravo u Podturnu u kojem je vrlo oštro razgovarao s predstavnicma izvođača radova i projektantima.
- Ne možemo se igrati s ovakvim stvarima, vi izvođači stavljate na kocku i naš i svoj ugled, a na ovom se primjeru dogodio splet okolnosti koje se više ne smiju događati, korio je župan.
Zamoljen da prokomentira radove, župan je, između ostalog, rekao:
- Imamo i ovdje u OŠ Podturen primjer radova koji su prošlogodišnji i na koje su stigle reklamacije. To treba biti poruka svima da budemo više prisutni. Odlučili smo uvesti naš nadzor koji će obavljati naša tvrtka Međimurje nekretnine, a jedan od razloga zašto želim obići sve ove objekte su i reklamacije koje smo imali tijekom ove godine. Većinu posla dobile su naše tvrtke, pa ih zato pozivam na odgovornost i ozbiljnost. Moraju čuvati svoj rejting i nadam se da nećemo biti prisiljeni nekog od naših poduzetnika staviti na listu nepoželjnih izvođača. Ovdje u OŠ Podturen izvođač je korektno preuzeo sve troškove reklamacije na sebe (cca 300 tisuća kuna, op. nov.), vjerujem da za godinu dana nećemo opet morati razgovarati o tome da smo eksperimentirali s novim rješenjem. Apeliram i na projektante da nude rješenje koja su poznata jer imamo nekoliko problematičnih objekata u Međimurju, zbog toga jer projektanti eksperimentiraju. Zna se naše podneblje, a mi projektiramo nekakve krovove koji nisu trajno rješenje - od raznih “limarskih varijanti” do ravnih krovova. Projektanti moraju shvatiti da županijski projekti nikako nisu mjesto za eksperimente i improvizacije, rekao je župan. (V.Trstenjak)

Izvor: 2885