Arhiva 21.04.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:37.

SLAVA BALENT: Život protkan pjesmom

U nedjelju, 11. travnja, na svetoj misi pred oltarom Crkve sv. Antuna Padovanskog u Donjem Mihaljevcu bilo je izuzetno svečano. Buket cvijeća i prigodni darovi. Od crkvenog zbornog pjevanja, nakon 20 godina uspješnog rada, oprostila se 80-godišnja Slava Balent koja je toga dana obilježila svoj 80. rođendan.
- Hvala Vam za svu darovanu ljubav i dobrotu. Mnoge ste potaknuli na pjevanje svetih pjesama. Neka sada oni koji su ostali pjevaju arije onako kako ste ih naučili, a Vi ih iz prikrajka poslušajte, ali i savjetujte, jer Vaših savjeta nikada dovoljno - rekao je tom prigodom vlč. Pavao Markač, župnik Župe svete Marije pod koju pripada ova crkva.
- Dragi Bog mi je podario dobar sluh i glas i bilo mi je dovoljno jednom čuti melodiju da je usvojim i pjevušim dalje. Kada su sagradili našu crkvicu u Donjem Mihaljevcu, oko sebe sam okupila žene i osnovala mali crkveni zbor. Radnim danima smo u crkvi vježbale, a nedjeljama pjevale na svetim misama. Kada sam bila na misi u nekoj drugoj župi, uvijek sam slušala njihove arije, zapamtila ih i tako moje ženice naučila pjevati puno pjesama - priča Slava.
S ponosom je rekla kako je punih 20 godina zbor vodila onako kako je najbolje znala.
- Bilo je puno neprospavanih noći u kojima sam se u polusnu prisjećala stihova, brzo palila svjetlo i zapisivala ih. Arije sam pamtila, samo su mi nekad falile riječi. Stalo mi je samo do lijepe pjesme i želje da se donjomihaljevečki vjernici ponose nama.
Mlade pjevačice u mjesnom društvenom domu priredile su za nju domjenak i još jedan oproštaj.
- Svima zahvaljujem jer ste me podržavale i onda kada nije sve bilo kako treba. Često puta ste se ljutile jer su pjesme bile duge, a kako sam ja uvijek željela dati sve od sebe, bila sam i dosadna - rekla je tom prigodom primadona.
- S 8 godina, u drugom razredu pučke škole u mali crkveni zbor u mojoj rodnoj Svetoj Mariji izabrao me tadašnji kantor Ivan Mustač. Bila sam članica zbora Marijina djeca koji je svake nedjelje pjevao na ranoj svetoj misi. Kada sam imala 12 godina, kantor me prebacio u veliki zbor u kojem sam bila najmlađa. U njemu sam pjevala 8 godina. Udajom sam otišla u Donji Mihaljevec, ali pjesma je ostala u meni sve do novih početaka koje sam spomenula.
Mladen Grubić

Izvor: 2869