Arhiva 26.08.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:12.

MALI KUĆNI MUZEJ

Slaven Ujlaki vraća nas u prošlost

Dođete li iz pravaca Kotoribe u Donju Dubravu, s desne strane, četvrta u nizu novoizgrađenih kuća je kuća obitelji 38-godišnjeg policajca Slavena Ujlakija. U toj novogradnji krije se dio donjodubravske povijesti čiji je on skupljač, čuvar i rekonstruktor.
- Oduvijek su me privlačili povijest i starine, pa sam polako skupljao stare predmete, čistio ih, lakirao, farbao kako bi mogli biti kućni ukras - kaže Slaven. U vitrini dnevne sobe su povijesni izlošci starih pegli i bačvica, a dominira nepoznat crni predmet neodređena oblika. - To je zaostala avionska granata pronađena uz Dravu. Očistio sam je, ofarbao i danas je tu kao nepoznanica - pojasnio je Slaven. Pokazao nam je bačvicu zvanu palaska iz 1927. godine koju mu je dala baka. - Izvana je kao i sve druge. No, njena unutrašnjost krije svrsishodnost. Podijeljena je na dva dijela, pa su ljudi u nju u jednakim omjerima stavljali vino i vodu - pojasnio je.
Nakana našeg posjeta bilo je saznanje kako je Slaven nedavno izradio maketu fljojsa, starog dravskog plovila za prijevoz drvene građe rijekom Dravom.
- Povijesna je činjenica da su prvi fljojs u Donju Dubravu dopremila braća Hirschler još u XIX. stoljeću. Tada se drvo iz Slovenije Dravom na preradu dopremalo do Donje Dubrave. Dravom su do nas stizali nebrojeni kubici neobrađenog i obrađenog drveta za piljenje. Bile su to manje splavi - fljojsi koji su se onda preslagivali u veće plovne jedinice koje su bile otpremane sve do Novog Sada, Beograda i Pančeva - priča Slaven.
Dodaje kako je nastala temeljem starih fotografija i priče Mije Horvata (90), svjedoka onog vremena, rekavši da je sada bio posljednji čas da ga iskoristi, da ne odu izvorna sjećanja. Kaže kako su plovila znala biti duga i do 30 metara, naprijed široka 6, a otraga 5 metara. Moglo se u njih utrpati i do 80 kubnih metara drvene građe, a godišnje je u Donju Dubravu došlo i do 50-ak takvih plovila. - Posljednji je fljojs u Donju Dubravu 1969. godine doplovio iz Maribora. Uz gospodina Horvata, pri rekonstrukciji mi je pomogao naš sumještanin Željko Špoljarić - dodaje maketar. Hrastova maketa plovila dugog 54 centimetara, naprijed širokog 10, a otraga 8 centimetara danas krasi njegov dom.
- Možda i ova maketa, nadam se samo prva u nizu sličnih, postane zaštitni znak Donje Dubrave, suvenir koji će putnici namjernici rado ponijeti svojim kućama kao uspomenu na boravak u Donjoj Dubravi. A možda se u spomen na ona davna, ali slavna vremena postavi i pravi fljojs na Dravi kao podsjetnik kak je negda bilo - predlaže Slaven koji je zaljubljenik i u limenu glazbu koja ima preteče upravo u spomenutoj bogataškoj obitelji, pa smatra kako bi uz sadašnji mladi Puhački orkestar mogli zaokružiti priču o toj obitelji kao sastavnicu turističke ponude Donje Dubrave. Dodao je kako je već pribavio nacrte starog dobravskog mosta na Dravi čiju maketu također misli napraviti.

Mladen Grubić

Izvor: 2887