Arhiva 20.06.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:18.

Slaviček jednom, a Šalamon drugom stranom groblja!

Vijećnici su na sjednici Gradskog vijeća Čakovca iskoristili priliku da za aktualnog sata postave pitanja, dok su uvodno bili u prilici komentirati izvješća o radu gradskih poduzeća Ekom, Stanorad, Čakom i razvojne agencije ČAKRA. Najviše je vremena potrošeno na GKP Čakom, o čemu se izjasnio vijećnik Renato Slaviček (HSLS).
Negativno financijsko poslovanje Čakoma u cjelini je rezultat preuzimanja groblja koje je sada u nadležnosti Grada Čakovca. Slaviček je pitao nije li prijenos mogao biti manje štetan za tvrtku.
- Zbog prijenosa vlasništva groblja na Grad, Čakom je završio u minusu. Nije li se to moglo izbjeći tako da se Čakomu plate ulaganja u groblje, pa da se ne uspori daljnji razvoj poduzeća - pitao je Slaviček.
Gradonačelnik Branko Šalamon odgovorio je kako su po tom pitanju obavljene konzultacije s više stručnjaka i da je svaki od poteza obavljen u skladu sa zakonom.
- Nismo imali drugih opcija na raspolaganju, osim da preuzmemo groblje onako kako to propisuje zakon. Ne kažem da se ne slažem s vama, ali ne možemo mi kupiti svoju stvar. Čakom je poduzeće Grada, a Grad je sada na sebe preuzeo groblje. Nikoga nismo oštetili - odgovorio je gradonačelnik.
Još o Vrtiću Vjeverica
Vijećnik Vedran Mikulić (HDZ) tražio je nove detalje vezane uz Dječji vrtić Vjeverica u kojem se srušila žbuka sa stropa. Zanimalo ga je također je li objekat osiguran, hoće li biti povrata od nastale štete te jesu li osigurana djeca i zaposlenici. Branko Šalamon odgovorio je da objekat jest osiguran, ali ne od elemenata koji su se dogodili.
- Osigurane su uobičajene stvari, a što se tiče osiguranja djece, ono je ovisno o volji roditelja jer ga oni plaćaju. Većina djece jest osigurana, ali nije bilo teškog ozljeđivanja, pa time ni obeštećenja - izjavio je Šalamon.
ŽUC deset godina
zanemarivao Čakovec
Vijećnik Stjepan Vranović (HSS) tražio je da se Vijeću ustupe podaci o procjeni troškova za buduće održavanje cesta na području Grada.
- Koliko će koštati sanacija cesta koje je Grad Čakovec preuzeo od Županijske ceste i konkretno me zanima koliko će koštati sanacija nadvožnjaka koji je u izrazito lošem stanju - pitao je Vranović.
Gradonačelnik je istaknuo kako razgovori sa ŽUC-om još uvijek traju i kako sam uviđa obilje elemenata o kojima valja pregovarati.
- Preuzeli smo ceste po sili zakona polovicom travnja i zanimljivo kako dosad nitko o tome nije pitao, a ja sam nebrojeno puta isticao nezadovoljstvo time kako ŽUC već deset godina zanemaruje ceste u Čakovcu. Nisam pristao preuzeti ljude iz ŽUC-a, štiteći naše interese, no, još uvijek pregovaram s ravnateljicom Uprave, o čemu ćete biti obaviješteni - rekao je gradonačelnik.
Terasa u dvorištu i uz cestu
O terasi kafea Podroom u Čakovcu propitivao se vijećnik Đuro Bel (HDS).
- Je li postavljanje terase kafića Podroom na zelenoj površini tako veliki interes Grada da se žrtvuje zelenilo, a već imaju terasu u dvorištu - pitao je Đ. Bel.
- Na toj su se površini vrlo često parkirali auti, a sada je gazda posijao travu i uredio dio na kojem postavlja terasu. Građanima tamo smeta kafić, slažem se da treba i građane slušati, no, mislim da smo grad poduzetništva i turizma i da mora biti kompromisa - rekao je B. Šalamon.
Vijećnik Bel pitao je i o “ležećim policajcima” ispred Dječjeg vrtića Cipelica u Vukovarskoj ulici u Čakovcu koji su postavljeni radi sigurnosti, ali su i izvor negodovanja vozača.
- Hupseri su usporili promet koji je sada sigurniji. Na toj je lokaciji poginulo četvero ljudi prije nego su postavljeni ležeći policajci. Znam da vozače smeta, ali oni služe svojoj svrsi - odgovorio je gradonačelnik.
(al)

Izvor: 2982