Arhiva 17.10.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:47.

Slavlje u stajama!

Za uzgojno-selekcijski rad u Međimurju brine tek sedmero stručnih zaposlenika, koliko ih je ostalo nakon brojnih reorganizacija u proteklih desetak godina u područnom uredu HPA u Čakovcu koji poljoprivrednici kratko zovu stočarsko-selekcijska služba.
Područnim uredom rukovodi Zvonimir Nushol, dipl. ing., a u timu su Zdravko Peter, Mario Petran, Duško Smolković, Mladen Kolak, Nataša Mašić i Željka Marić. U njihovoj su nadležnosti testiranja i procjene uzgojnih vrijednosti stoke, označavanje i registracija grla, kontrola mliječnosti, kontrola mesnatosti, a i poslovi koji prethode i laboratorijskoj analitici, obradi podataka i genetskoj procjeni (izračunu uzgojnih vrijednosti).
Njihov posao, kaže Z. Nushol, možda se najjednostavnije vidi u brojkama:
- Uz kontrole koje su farmeri dužni provoditi sami, mi imamo, primjerice, tjedno uzimanje 2.450 uzoraka mlijeka kod koza te oko 3.000 uzoraka kod krava. Kontroliramo 214 farmi krava i 39 farmi koza, a sav podmladak moramo propisno označiti, upisati u matice... Međimurje je malo, ali ipak, mjesečno znamo napraviti do 8.000 kilometara po terenu.
Opće uvjerenje da stočni fond pada, a to je ono što vjerojatno ljude zanima, na žalost je točno, pa evo da navedem podatke samo za govedarstvo: trenutno je u Međimurju (u evidenciji HPA) 10.754 goveda. Muznih je krava od toga 4.143, pa imamo 2.814 grla muške junadi, 2.466 junica te 526 komada ženske teladi i 804 komada muške. Ne tako davno, imali smo muznih krava dvostruko više. U zadnjih godinu dana - simbolički gledano, padom broja krava, izgubili smo petnaestak srednjih farmi...
DOK IMA STOKE
O uvjetima u kojima se radi Z. Nushol ne govori ništa, međutim, svi poljoprivrednici koji navraćaju k “stočarskoj službi” znaju: stari objekt PZ-a Čakovec, u Kalničkoj, u kojoj je ta služba godinama u podstanarstvu, ne može se nazvati normalnim okolišem za rad, a da bi prošli spomenutu mjesečnu kilometražu, koriste uglavnom vlastite automobile, uz naknadu, jer jedino službeno vozilo koje imaju - stara škoda fabia trulih pragova - pola te kilometraže ne bi izdržala. Ali rade i kažu: dok ima stoke, bit će i za nas posla.

Marijan Belčić

Izvor: 3051