Arhiva 08.02.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:36.

U GODINU DANA 200 TISUĆA KUNA ŠTETE!

ŠLJUNČARA TVRTKE DAVID BETON OMILJENA JE META LOPOVA

Krađe su brojem počinjenih djela i štetom koja se njima nanese glavni oblik kriminala u Međimurju. Među oštećenima se jedno ime u posljednjih godinu-dvije osobito često ponavljalo. Tvrtka David beton na šljunčari u Turčišću desetak puta imala je “posebne” mušterije koje nisu došle po šljunak, a nisu ni namjeravale platiti ono što su uzele.
- I prijašnjih se godina kralo, ali je prošle godine bilo baš učestalo, - kaže nam Alen David, direktor tvrtke. Odnijeli su nam razni alat, nekoliko su puta iz rezervoara radnih strojeva ili kamiona istočili dizel. Najkrupnija krađa bila je ova pred Novu godinu - odrezali su nam stotinjak metara kabela, najveći dio je bio četverožilni rudarski kabel. Lopov je time vjerojatno zaradio desetak tisuća kuna, po cijeni otpadnog bakra od 30 kuna za kilogram. Nas, je, međutim, oštetio za oko 30 tisuća kuna.
Tu je i neizravna šteta. Nama su izvor struje agregati, jaki kabel trebali smo zbog napajanja transportne trake plovnog bagera za šljunak. Takav kabel nije ni lako nabaviti - proces je bio zaustavljen na nekoliko dana.
Alen David procjenjuje da je u posljednjih godinu dana ukradeno blizu 500 metara kablova. Nizom drugih krađa, alata, goriva, a i lomom koji nastane provaljivanjem David beton je pretrpio štetu od dvjestotinjak tisuća kuna. Imovina je bila tek dijelom osigurana, ali ne zbog toga što ne bi mario ili kalkulirao, kako objašnjava. Osiguratelji su spremni osigurati samo ono što je zatvoreno pod ključem, a dobar dio onoga što mi tu imamo je na otvorenom, kaže David. Tu je i drugi oblik štete koji se ne računa financijski:
- Pretprošli i prošli Božić bio sam na šljunčari, a i lani na rođendan, zbog uviđaja - kaže David.
Ne bi li se, s obzirom na visinu štete, isplatilo angažirati zaštitare, pitamo.
- Naš kompleks ima 12 hektara. Koliko bi to ljudi trebalo da bi efikasno nadgledali? Policija nas obilazi često, a i nakon ove veće krađe je ophodnja bila tu. Nekako u isto vrijeme, na drugom smo kraju imali jednu krađu.
U policiji podsjećaju da su imali i jedan slučaj zaticanja na djelu – ali krađe se nastavljaju. Alen David posebno ističe angažman policije.
- Želim im i ovom prilikom zahvaliti, počinitelje ove najveće krađe brzo su našli, a i sada nam posvećuju dosta vremena - dolaze tu često pogledati kako je i pripaziti.
Počinitelj je skupina maloljetnika iz Piškorovca koji je za policiju odredište u istraživanju većeg broja krađa i za mnoge mjesto razrješenja. Pitanje je sada hoće li pravosuđe dovoljno brzo reagirati kako bi dalo primjer drugima, kaže David. Dio problema on će riješiti promjenom tehničkog rješenja na stroju. Kabel će sada biti zatvoren, i ovu - za tvrtku najskuplju krađu, neće se moći ponoviti, barem ne lako.
Ali ostalo je i dalje na udaru. Priroda našeg posla je da imamo dosta alata i pribora koji koristimo povremeno. Kad ti zatreba, vidiš da je nestao, kaže David. Ni pritisak iz Piškorovca neće prestati, mada bi znatno oslabio da se prekine put ukradene robe na crno tržište. Crno tržište se ne može objasniti kriminalitetom u romskim naseljima, poput dobrog dijela krađa u Međimurju.
Čini se da policija ima neka saznanja o tome kamo je bakar iz kabela otišao (izvan naše županije). “Presijecanje”, međutim, nije nadohvat ruke, roba ne ide u crni otkup u istom obliku u kojem je ukradena, dokazivanje je teško, kažu u policiji.
D.Kovač
Snimio D. Lesar

Izvor: 2859