Arhiva 02.06.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:40.

Slovenci bi opet naš teritorij!

NAČELNIK OPĆINE SVETI MARTIN NA MURI FRANJO MAKOVEC REAGIRAO NA IZJAVU SLOVENSKOG MINISTRA VANJSKIH POSLOVA SAMUELA ŽBOGARA

Slovenski referendum o arbitražnom sporazumu koji bi se trebao održati 6. lipnja ove godine u susjednoj se državi pretvorio u odmjeravanje snaga političkih elita. Slovenska Vlada, za koju će rezultat referenduma biti obvezujući, tvrdi kako će arbitraža omogućiti pravično rješenje graničnog pitanja s Hrvatskom, dok se oporba protivi arbitraži i arbitražni sporazum naziva “mrtvim”. Hrvatski sabor velikom je većinom glasova našoj vladi već ranije dao zeleno svjetlo za arbitražni sporazum. Primjetno zatopljavanje odnosa službenog Zagreba i Ljubljane ovih je dana malo “zamutio” slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar koji je, govoreći na konferenciji za novinare o arbitražnom sporazumu, rekao da će Sloveniji biti vraćeno i 800 ha teritorija na lijevoj obali rijeke Mure, odnosno da će Slovenija imati sve ono što je imala prije 25. lipnja 1991. godine.
Službena politika RH još nije reagirala, procjenjujući vjerojatno da se radi o izjavama namijenjenim slovenskoj javnosti, neposrdno pred referendum, međutim, reagirala je vlast Općine Sveti Martiun na Muri na čiji s mteritorij i odnosi Žbogarova izjava.
Načelnik Općine Franjo Makovec poslao nam je izjavu u kojoj kaže:
- U Svetom Martinu na Muri nikada nećemo pristati na takvo rješenje te podsjećamo ministra Žbogara i javnost da je i prije 25. lipnja 1991. godine 800 ha teritorija na lijevoj obali rijeke Mure bilo isključivo hrvatski državni teritorij. Podsjećamo, također, da je granica između današnjih država utvrđena 1690. godine na tadašnjem koritu rijeke Mure te da se kroz povijest nikada nije mijenjala, bez obzira na državna uređenja i vladare na ovim prostorima. Sveti Martin na Muri neće pristati ni sada da se tako duga povijest mijenja zbog nečije neligitimne težnje za nečim što nikada nije bilo njegovo, a uvijek hrvatsko. Također podsjećamo ministra, ali i naše ministarstvo vanjskih poslova koje do sada nije reagiralo na tu izjavu, da se spor može riješiti samo dogovorom te da smo sigurni da će se i arbitraža voditi tim načelom. Izjava je tendenciozna zbog činjenice što dolazi nakon zatopljenja odnosa između dviju država i želimo vjerovati da je ona u interesu predizborne kampanje za predstojeći referendum. Međutim, svaka izjava, bez obzira u koje vrijeme bila dana, posebno kada dolazi iz redova visoke politike, ima svoj cilj i radi toga je u potpunosti odbacujemo - kaže u svojoj izjavi načelnik Franjo Makovec.
V.Trstenjak

Izvor: 2875