Arhiva 04.02.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 13:02.

Slovenci od jutra ne puštaju kamione preko granice

 

- Od 5. veljače (četvrtak) u 5 sati ujutro vrijedi zabrana ulaska u Republiku Sloveniju za teretna vozila s prikolicama i poluprikolicama – izvijestila je u srijedu navečer Policijska uprava međimurska. Razlog su najavljene obilne snježne padaline. Hrvatski autoklub pak dodatno pojašnjava ovu obavijest.

 

- Zbog najavljenih snježnih oborina, od 5. veljače u 5 sati u Republici Sloveniji bit će zabrana prometa za teretna vozila iznad 7,5 tona, do opoziva odluke tj. prestanka zimskih uvjeta. Na svim graničnim prijelazima bit će zabrana ulaska u Republiku Sloveniju za navedenu skupinu vozila – poručuju iz HAK-a.

 

Ukoliko dovoljan broj kamiondžija ne zamijeti ovu obavijest moglo bi se to dramatično odraziti na, prije svega, Mursko Središće. Naime, moglo bi se dogoditi da velik broj kamiona ostane zarobljen u očekivanom snijegu u centru grada, čekajući da Slovenci ponovo otvore granicu. A i bez ovakvih slučajeva kamionski promet Murskim Središćem eskalirao je od ulaska u Europsku uniju. Naime, 2012. godine onuda je prošlo 65 tisuća kamiona, dok ih je lani "gradom rudara" prošlo čak 144 tisuća! Graničnim prijelazom Goričan, koji ipak nije u naseljenom mjestu, pak je lani prošla 121 tisuća kamiona.

 

- Pretežno oblačno s kišom i snijegom, mjestimice obilnijim. U gorju i sjeverozapadnim krajevima unutrašnjosti očekuje se stvaranje znatnijeg snježnog pokrivača, ponegdje i većeg od 30 centimetara, a mjestimice su mogući i snježni zapusi - prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda za četvrtak.

Izvor: 3119