Arhiva 14.04.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:37.

SLOVENCI TVRDE: NISMO KRIVI ZA SMRAD U MURSKOM SREDIŠĆU!

U petak, 9. travnja u službenom posjetu Antonu Balažeku, županu Općine Lendava, boravio je Dražen Srpak, zamjenik gradonačelnika Murskog Središća, koji je od svog kolege tražio odgovore na pitanje što se to “skriva” u rudniku Benica, a pretresli su i problematiku širenja neugodnih mirisa iz pravca Lendave.
Prema priopćenju sa sastanka, župan Općine Lendava iskazao je želju da se taj problem razmotri, uz ogradu kako osobno ne zna puno o rudniku Benica, ali podsjeća da su svojevremeno bila izvršena ispitivanja radioaktivnosti i zagađenja voda u okolici rudnika te da rezultati nisu pokazali nikakve nepravilnosti.
Što se tiče širenja neugodnih mirisa, lendavski župan istaknuo je da su prije nekoliko godina imali problema s pročistačem otpadnih voda i jednim pogonom na području Općine te istaknuo da su ti problemi u potpunosti sanirani, a mjerenja zagađenosti okoliša, koja se kontinuirano vrše od strane EU monitoringa, ne pokazuju odstupanja od normale.
Srpak, koji je ujedno zadužen za međunarodne odnose, župana Blažeka upoznao je kako je temeljem vijećničkog pitanja, ali i “javnog pogovora” Međimurska županija putem svojih stručnih službi u vezi navedene problematike poslala određene upite nadležnim ministarstvima RH.
Srpaku je odgovoreno da Općina Lendava nema što skrivati. Predloženo je da u što skorije vrijeme, u koordinaciji s Gradom Mursko Središće, to područje posjete novinari te stručna osoba koje se bavi zaštitom okoliša. Balažek je istaknuo da zbog daljnjih dobrosusjedskih odnosa on osobno i stručne službe Općine Lendava stoje na raspolaganju. Donijet je zaključak da to pitanje ne treba politizirati.
Na kraju susreta župan Balažek i zamjenik gradonačelnika Srpak iskazali su želju za suradnjom oko mogućih projekata prema EU fondovima. Jedan od najvažnijih, za koji je Grad Mursko Središće životno zainteresiran, je novi most na rijeci Muri i zaobilaznica Grada Murskog Središća. Općina Lendava daje, a i ubuduće će to činiti, svu potrebnu potporu projektu.
V. Trstenjak

Izvor: 2868