Arhiva 07.03.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:02.

SLUČAJ POLICAJCA MOLNARA: DORH ne odustaje od svojih tvrdnji o samoubojstvu!

Državno odvjetništvo, sudeći po odgovoru koji smo od njih primili protekle srijede, neće izdati nalog za ekshumaciju i pregled tijela pokojnog policajca Dine Molnara za kojeg njegovi roditelji tvrde da je ubijen, iako je Odbor za predstavke i pritužbe Hrvatskog sabora “radi otklanjanja svake daljnje sumnje o uzroku smrti policajca” upravo to preporučio. U odgovoru iz Županijskog državnog odvjetništva u Varaždinu pozivaju se na priopćenje za javnost o tom predmetu objavljeno na internet stranici DORH-a i naglašavaju kako to priopćenje sadrži sve relevantne činjenice o postupanju i odlukama Državnog odvjetništva u predmetu. U priopćenju stoji:
- Nije utvrđeno postojanje elemenata kaznenog djela u svezi smrti policijskog službenika. Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu provelo je izvide i dokazne radnje u predmetu povodom smrti policijskog službenika Policijske postaje Mursko Središće. Prikupljeni su relevantni podaci i utvrđeni materijalni tragovi s mjesta događaja te je naloženo provođenje sudsko-medicinskog vještačenja, iz kojih rezultata je na temelju svih podataka iz spisa zaključeno da lokalizacija i karakter prostrijelne rane, kao i utvrđeni tragovi te ostali podaci odgovaraju onima koji nastaju kod osoba koje su počinile samoubojstvo. Slijedom navedenog, utvrđeno je da je policijski službenik počinio samoubojstvo i da ne postoje obilježja kaznenih djela za koja se progon poduzima po službenoj dužnosti. Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu nastavlja s provođenjem izvida radi utvrđivanja svih relevantnih činjenica u odnosu na sadržaj predstavke tog policijskog službenika, piše u DORH-ovom priopćenju.
Iz ŽDO također naglašavaju da će “nakon zaprimanja preporuke Odbora za predstavke i pritužbe Hrvatskog sabora koju spominjete u vašem upitu, postupiti u smislu čl. 5. Zakona o državnom odvjetništvu.”
A članak 5. Zakona o državnom odvjetništvu kaže:
- Svatko ima pravo ministarstvu nadležnom za poslove pravosuđa ili nadležnom državnom odvjetniku pisano ili usmeno podnositi predstavke i pritužbe na rad tog ili nižeg državnog odvjetništva i na njih dobiti odgovor u roku od najkasnije 30 dana od dana njihova zaprimanja u nadležnom državnom odvjetništvu.
V.Trstenjak

Izvor: 3071