Arhiva 08.02.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:18.

SLUČAJ UBOJSTVA K. KONTRECA: Ubojici 6 mjeseci psihijatrije!

U utorak, 31. siječnja pred Županijskim sudom u Varaždinu okončan je prvostupanjski postupak u slučaju ubojstva Krunoslava Kontreca iz Turčišća. Optuženi Krešimir Marodi, također iz Turčišća, rješenjem sudskog vijeća prisilno je smješten u psihijatrijsku ustanovu, na rok od 6 mjeseci.
Marodi je Kontreca ubio 24. srpnja 2010. godine, početkom sumraka na tzv. “ograjskom mostu” preko Trnave, dok je pecao, ispalivši u njega nekoliko metaka iz automatske puške, kaže se u izrijeku presude, odnosno rješenja koje je izreklo sudsko vijeće. Automatsku pušku nakon toga je držao pod krevetom svoje sobe u Domašincu, koju koristi, gdje ju je tri dana kasnije našla policija, uz veću količinu streljiva raznih kalibara. Treba podsjetiti da je tijelo ubijenog Kontreca bilo pronađeno tek nakon 15 mjeseci, 24. listopada 2011. godine, u jednom polju u blizini Donjeg Hrašćana. No, već je Državno odvjetništvo prihvatilo posredne dokaze policije da je Kontrec ubijen, a Marodi počinitelj ubojstva, a onda i sud, i u skladu s tim donio svoju presudu.
Izričući svoju odluku, sudsko je vijeće prihvatilo mišljenje psihijatrijskih vještaka po kojem Marodi pati od paranoidne shizofrenije te da je Kontreca usmrtio u neubrojivom stanju, ne shvaćajući značaj svog čina niti mogavši upravljati svojim postupcima. Rješenje suda kojim je Marodiju određen prisilni smještaj u psihijatrijskoj ustanovi ne znači da je time njemu odmjerena kazna za počinjeno ubojstvo. Sud je konstatirao da Marodi jest počinio djela za koja je bio optužen, ali zbog neubrojivosti, on nije kazneno odgovoran, pa mu je izreklo, u takvim slučajevima Zakonom o kaznenom postupku, propisanu mjeru prisilnog smještaja u psihijatrijsku ustanovu u trajanju od šest mjeseci. Ona ima značaj nužne zaštite društva budući da Marodija priroda njegovih psihičkih teškoća čini opasnim za okolinu. Ograničenost trajanja mjere ima, s druge strane, značaj zaštite osobe s psihičkim teškoćama, ali ne znači da bi Marodi po isteku mjere, zasad još uvijek nepravomoćne, na slobodu. Utvrdivši da zbog Marodijevog psihičkog stanja u trenutku ubojstva u njega nema kaznene odgovornosti, sudsko je vijeće došlo do granice nadležnosti kaznenog odjela Županijskog suda. Nužni psihijatrijski tretman Marodija zbog stanja koje ga čini opasnim, i njegovo trajanje, nakon pravomoćnosti ovog rješenja prelaze iz nadležnosti kaznenog odjela Županijskog suda na njegov građanski odjel, po službenoj dužnosti. Rješenjem koje je donio istražni sudac Županijskog suda Marodiju je produljen pritvor koji može trajati do pravomoćnosti presude. U ovom se trenutku ne može govoriti kad će ona to postati - na rješenje Suda moguća je žalba, a treba istaknuti da Marodi djela zbog kojih je optužen nikad nije priznao.

Izvor: 2963