Arhiva 06.07.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:47.

SMEĆE U ROMSKOM NASELJU PARAG: Prijete bolesti, sanacija milijun kuna!

O lošem i potencijalno opasnom statusu nekontrolirano odloženog smeća u romskom naselju Parag, kraj Trnovca više smo puta javljali na našim stranicama. Podsjećamo da su nelegalno deponiran otpad, u tri samostalne kampanje(!), već sanirale lokalne vlasti, a stanovništvu dale mogućnost da otpad ubuduće odlaže u pripadajuće vreće koje Čakom kao koncesionar skuplja i odlaže na uređenom deponiju u Totovcu.

Bez obzira na to što su Romi iz naselja najavili da će poštivati svoje obveze i držati se reda, dosad nije bilo tako. Nastavili su odlagati smeće na rubovima naselja, najviše na samom ulazu u Parag u kojem se svakog tjedna intervenira micanjem smeća s prilazne ceste jer se u protivnom u naselje ne bi moglo ni ući. Općinske vlasti sada pripremaju novu akciju sanacije i najavljuju da će to biti posljednja. Trošenje novca poreznih obveznika na saniranje nečega što je uređeno nadležnim zakonima i što u Međimurju vrhunski funkcionira, po četvrti put, postaje nedopustivo.

O još jednoj kampanji čišćenja smeća u naselju govori se unatrag tri godine, ali akcija nije zaživjela zbog nedostatka novca u općinskom proračunu.

- Ne možemo novcem iz budžeta stalno plaćati sanaciju smeća koje Romi odlažu zato što se ne pridržavaju reda. Imali su kante za odlaganje otpada, ali kako odvoz nisu plaćali, Čakom je kante uzeo natrag s obzirom da pripadaju tvrtki. Sadašnje stanje s nagomilanim smećem je opasno jer su se u Paragu počele javljati bolesti. Osim toga, tamo je i puno pasa, pojavila se šuga i već imamo dvadesetak oboljelih ljudi, ističe načelnik Općine Nedelišće Darko Dania koji je u srijedu primio predstavnike Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) Damira Latkovića i Sofiju Petrinec.

Posjet je bio ciljan - valja izmjeriti kolika je količina smeća trenutno odložena u Paragu i potom procijeniti cijenu sanacije. Prije obilaska terena izneseni su i neki konkretni podaci.

I inspekcija je bila u nadzoru

U studenome 2011. godine općinski načelnik Mladen Horvat obratio se Fondu tražeći pomoć. Tada je količina otpada bila procijenjena na 500 metara kubnih, a cijena koštanja čišćenja na 300 tisuća kuna. Fond je tada odobrio projekat sanacije i 60 posto učešća u novcu, no, ugovor nikada nije potpisan.

Tijekom srpnja 2012. godine obavljen je novi očevid na terenu: 800 kubika smeća i pola milijuna kuna za sanaciju. Ni tada nije pokrenuta sanacija. Danas je stanje doseglo svoju kulminaciju i za sanaciju treba oko milijun kuna.

- Prije dva mjeseca, Čakom je obavio očevid u Paragu i procijenjeno je da se akumuliralo 1.500 kubnih metara smeća. Cijena sanacije bila bi 963 tisuće kuna. Predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Željko Balog u Parag je poslao inspekciju i oni su na terenu bili 17. lipnja. Kad stigne njihovo rješenje, obavijestit ćemo i Fond za zaštitu okoliša, istaknuo je D. Dania za susreta s D. Latkovićem i S. Petrinec.

Dva pitanja svih pitanja

Voditelj projekata u FZOEU-u Damir Latković potvrdio je da će i za ovu sanaciju biti spremni odboriti sufinanciranje u maksimalnom udjelu od 60 posto. No, postavio je načelniku Darku Daniji i dva prava pitanja:

- Dosad nisu obavljene sanacije jer proračun Općine za to nije imao novca. Kako ćete sufinancirati svoj udio u sanaciji? Kad se smeće u Paragu očisti i teren sanira, kako ćete biti sigurni da se ilegalno odlaganje smeća neće ponovo događati?

Načelnik je odgovorio da određeni iznos u općinskom budžetu može biti osiguran, no, već je zatražio pomoć i na drugim adresama u Vladi, točnije Ministarstvu socijalne politike i mladih te u uredu Županije.

- Romi već imaju na raspolaganju vreće za smeće koje koštaju 15 kuna, a time podmiruju i njihov odvoz. Nitko ih ne koristi. I odvoz kanti svojedobno je bio po povlaštenoj cijeni, pa nije bilo rezultata. Sada ćemo im, nakon sanacije, uvesti kante u naselje i odvoz će koštati 25 kuna. Oštrije ćemo ići na mjere naplate, o čemu smo već poveli razgovore u Ministarstvu socijalne politike. Raspravljamo s Ministarstvom i o promjeni zakona da se iz socijalne pomoći može prisilno naplatiti odvoz otpada. U Paragu se pali smeće, a mještani Paraga i Trnovca već su izbezumljeni jer je palež dnevna. Nizvodno imamo i vodocrpilište iz kojeg se vodom opskrbljuje 90 posto Međimurja. Ne želimo ekološke incidente, a da je stvar kulminirala svjedoče i bolesti u naselju, rekao je, među ostalim, Darko Dania.

Parag: Obećajemo, nikad više!

Za obilaska terena u Paragu okupila se nekolicina mještana, među njima predsjednik VMO-a Radovan Balog i vijećnik u Skupštini Međimurske županije Dejan Oršoš. Najavljuju da će nakon sanacije uvesti red u naselje.

- Već smo obavili razgovore s mještanima i postoji volja da se red poštuje. Imamo otpora među starijim sumještanima, ali na nama je da mislimo na svoju dobrobit, rekao je R. Balog pred okupljenima.

S njim se složio i Dejan Oršoš koji ističe da će na mjestu sadašnjeg središnjeg odlagališta na ulazu u naselje napraviti igralište.

- Obećajemo da ćemo se držati reda. Nek se ovo sanira, a onda će ovdje biti igrališta. Želimo da nam se djeca imaju gdje igrati, kaže D. Oršoš.

- Kunemo se da će ovdje biti igralište i da više nikad nećemo odlagati smeće u naselju, nametnuo se i Matjaž Oršoš.

Predstavnici FZOEU-a obišli su sve pozicije na kojima se odlaže smeće, napravili izmjere i donijet će vlastitu procjenu količine odloženog otpada. Usporedit će to s podacima inspekcije koji će im pristići naknadno, a potom će uslijediti konkretne akcije. (Aleksandra Ličanin)

Izvor: 3088