Arhiva 20.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:45.

Smjena Dušanke Novak bila je nezakonita?

Ministar Željko Jovanić 22. studenoga 2012. godine nezakonito me je smijenio s položaja ravnateljice Ekonomske i trgovačke škole, kaže Dušanka Novak, nakon presude Upravnog suda Republike Hrvatske. Presuda je pravomoćna i Ministarstvo nema pravo žalbe. Podsjetimo, nakon što je po nalogu ministra Željka Jovanovića prosvjetna inspekcija prije dvije godine obišla 118 srednjih škola i u njih čak 27, među njima i u Ekonomskoj i trgovačkoj školi Čakovec, utvrdila propuste pri provedbi upisa, zatražene su sankcije za ravnatelje. Prosvjetna inspekcija, zbog grubog kršenja zakona, tražila je razrješenje ravnatelja 14 srednjih škola, od čega je sedmero njih, među njima i Dušanku Novak iz ETŠ-a, svojom odlukom razriješio ministar Jovanović, a dvoje njihovi školski odbori.

Dušanki Novak na dušu je stavljen upis desetero učenika koji nisu prešli bodovni prag. Školski odbor ETŠ-a stao je iza ravnateljice i nije ju želio smijeniti, a iza nje je stala i cijela Škola, pa su u znak podrške čak organizirani i prosvjedi. Nakon smjene, bivša ravnateljica ostala je raditi u ETŠ-u kao profesorica. Smatrajući da je ministrova odluka nezakonita, Dušanka Novak tužila je Ministarstvo Upravnom sudu RH i nakon godinu i pol dana suđenja dočekala pravomoćnu presudu po kojoj Ministarstvo mora poništiti svoju spornu odluku i donijeti novu.

- Zadovoljna sam presudom, trajalo je godinu i pol dana, ali meni je bitno da je s pravne strane sada jasno da je odluka ministra o mojoj smjeni bila protuzakonita, a da ne govorim koliko mi to znači s ljudske, moralne strane, rekla nam je Dušanka Novak, komentirajući presudu Upravnog suda. Unatoč presudi, nije do kraja jasno što će se sada dogoditi.

Naime, Ministarstvu je dat rok od 30 dana (do 3. srpnja) da postupi prema presudi Upravnog suda, a iz Ministarstva tvrde da sud samo razrješenje nije proglasio nezakonitim, već je vratio predmet Ministarstvu na ponovni postupak, s uputom o donošenju novog rješenja koje mora sadržavati i obrazloženje koje ministrova odluka o razrješenju nije imala. Moglo bi se tako dogoditi da nakon dobivenog sudskog spora Dušanka Novak bude još jednom “smijenjena” - ovaj put s obrazloženjem. Otvoreno je pitanje ima li bilo kakve šanse da Novak ponovo zasjedne na mjesto ravnateljice na koje je Školski odbor imenovao Bosiljku Kukolić - Vinković.

Izvor: 3085