Arhiva 19.10.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

SMOTRA STROJEVA ZA BELIČKE UZGAJIVAČE LUKA I KRUMPIRA

Danas već iznimno dobro oganizirana poljoprivredna gspodarstva u Belici, što u Udruzi međimurskih uzgajivača merkantilnog krumpira što u drugim organizacijama, atraktivno su tržište za mnoge proizvođače ili makar zastupnike proizvođača najsuvremenijih strojeva i agrotehničke opreme, no uz potencijal koji Beličani imaju – nikome od njih u Belici nije baš jednostavno prodati stroj. S nataloženim višedesetljetnim iskustvom u kojem, primjerice, uzgajivači krumpira razlikuju kombajne za krumpir, čak i po tome koji je bolji za berbu za suha vremena, a koji - kad je tlo teže, mokro, ne kupuju više ništa za svoja obiteljska poljoprivredna gospodarstva bez prethodne provjere strojeva i opreme za koju su zainteresirani – u radu.
Da vidimo prvo kak dela, onda brojimo peneze – pravilo je kojeg se belički poljoprivrednici drže. Onima koji su ove jeseni u nabavci kakvog stroja dobro je došla manifestacija Dani krumpira i luka, održana prošle nedjelje u organizaciji OPG-a Dodlek i Agrofructusa, uz pakirnicu krumpira u beličkoj induzoni (i na poljima) na kojoj su se svojom ponudom predstavili Grapak (kombajni Grimme za krumpir, Molars mehanizacija za luk, Alpego strojevi) i proizvođači traktora Fendt, a došli su i (sa završtekom berbe gleda se već u iduću sezonu) sjemenari iz Europlanta i stručnjaci Syingente sa zaštitnim sredstvima.
Više od četiristo uzvanika, među kojima i brojni gosti iz Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine te mnoštvo poljoprivrednika iz ostalih hrvatskih krajeva, stvorili su atmosferu pravog malog poljoprivrednog sajma na kojem se nije moglo nikoga fulirati s ovakvim ili onakvim bankarskim proizvodima, ponudama, malim nadoplatama uz koje je sve dalje besplatno... Vrlo se nemilosrdno kritički procjenjivalo performanse svakog izloženog stroja jer ti strojevi – nađu li vlasnika među beličkim poljoprivrednicima – izloženi su nemilosrdnim uvjetima na poljima i nemilosrdnom tempu kakav Beličani imaju kad krenu u koji ciklus radova na polju - od sjetve do bratve.
U ime domaćina, sve su goste, uzvanike i mnogobrojne poljoprivrednike pozdravili načelnik Općine Belica Zvonimir Taradi i Mirjan Dodlek, direktor OC-a Agrofructus Belica, koji su ujedno – s predstavnicima zainteresiranih udruga – dok se široka publika zabavljala uz zakusku i tamburaše - s predstavnicima proizvođača strojeva poveli ozbiljan razgovor o otvaranju servisnih kapaciteta za stotine već u Belicu prodanih strojeva. Za te potrebe općinski su oci već rezervirali parcele u induzoni i poduzimaju sve što je u djelokrugu ovlasti općinske vlasti da poljoprivrednicima i tu ponudu – u cilju nesmetanog gospodarskog razvoja – što prije osiguraju. (MB)

Izvor: 2947