Arhiva 30.05.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:44.

Snagatori velikog srca

Najsnažniji muškarci Hrvatske okupili su se u subotu, 10. svibnja ispred prodajnog centra BAT u Čakovcu, sve s ciljem da pomognu onima, mogli bismo reći, najslabijima - napuštenim životinjama. U organizaciji skloništa za životinje, odnosno udruge Prijatelji, BAT-a i poznatog međimurskog strongman i powerlifting natjecatelja Ivana Međimurca, održano je 1. prvenstvo Hrvatske u vuči kamiona te humanitarno strongman natjecanje.
- Sportovi strongman i powerlifting u svijetu su iznimno popularni već duže vrijeme, a posljednjih godina i u Hrvatskoj postaju sve interesantniji. Vještine koje obuhvaćaju ukratko su - vuča kamiona i podizanje, odnosno nošenje teških predmeta, sport kojim se bavi 3 godine opisuje Međimurec. Dok su se istodobno prikupljale donacije za čakovečki azil za napuštene pse, desetak natjecatelja iz cijele Hrvatske u subotu je odmjerilo snage u nekoliko, za posjetitelje iznimno atraktivnih disciplina. Oni težine do 85 kilograma vukli su kamione do 2 tone, oni mase do 105 kilograma - 4,9 tona, a oni preko 105 kilograma čak 8 tona, i to punih 15 metara. Potom su podizali teške terete poput kofera i betonskih blokova, prevrtali gume težine 400 kilograma, na leđima prenosili (15 metara, pa tko će biti brži) nevjerojatnih 250 kilograma…
- U ovome sportu, osim vježbanja u teretani i posebne prehrane, zapravo je svaki fizički posao ujedno i trening. Vidio sam da mi to „leži“ i tako sam se počeo baviti njime. Obožavam životinje, posebno pse koje se danas, nažalost, često zanemaruje i napušta, dok se istovremeno skloništa jako teško financiraju. Zato sam odlučio pomoći, a drago mi je što isto misle te su se odazvali kolege natjecatelji iz praktički svih dijelova zemlje. Možda, kad za ovo čuju, na organizaciju nečeg sličnog potaknemo i one koji se bave drugim sportovima, odnosno pokrenemo „lančanu reakciju“, istaknuo je snagator dobrog srca Međimurec.
Dodajmo da strongman svoje korijene vuče još iz XIX. stoljeća, kada su različite priredbe zabavnog karaktera u svojim dijelovima sadržavale „snažne ljude“ koji su podizali teško kamenje, savijali metalne šipke, kidali lance, vukli vlakove. Po broju strongman natjecatelja, u svijetu prednjače Sjedinjene Američke Države. Procjenjuje se da se tamo tim sportom bavi 6.000 ljudi.
Velimir Kelkedi
Snimio Dubravko Lesar

Izvor: 3083