Arhiva 31.01.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:00.

Socijalni dijalog u našoj županiji primjer ostalima

Dan socijalnog partnerstva koji se obilježava 21. siječnja u našoj je Županiji prošao u znaku javnog obraćanja predsjednika Gospodarsko-socijalnog vijeća Međimurske županije Stjepana Cirkovića, njegovog zamjenika Davora Sabolića i dožupana Zorana Vidovića.
- Gospodarsko-socijalno vijeće u Međimurskoj županiji osnovano je 8. svibnja 2002. i od samog početka predstavnici svih triju socijalnih partnera dobro surađuju. Ovo tijelo čine predstavnici Županije, poslodavaca i sindikata koji dijalogom i partnerstvom promoviraju izgradnju konsenzusa i demokratskog uključivanja glavnih sudionika u rješavanje važnih pitanja. Koristim priliku da kažem da nama, predstavnicima sindikata koji nastojimo zaštititi radnička prava, nije jasno zašto se javne rasprave o prijedlozima temeljnih radnih zakona donose bez puno šire rasprave. Vlada RH pokušava donijeti Zakon o povremenim poslovima koji bi dodatno smanjio prava radnika zajamčena sadašnjim Zakonom o radu, no, prijedlog je, na sreću, do daljnjeg povučen iz procedure, naglasio je Stjepan Cirković, dodajući kako GSV nema podatak o prvi put zaposlenim osobama, zbog čega se podacima o padu nezaposlenih ne može potpuno vjerovati.
- Rad ovog GSV-a jedna je od rijetkih uspješnih priča u uspostavljanju socijalnog dijaloga kojeg u našoj zemlji nedostaje. Ovdje se transparentno može informirati javnost o svemu važnom što se zna, a ne da se činjenice iskrivljuju i zamaguljuju. To je početak rješavanja gorućih problema. Sada je prilika da svi shvatimo da, kad zajedno sve tri strane sjednemo za stol, dijalogom možemo donijeti konkretne prijedloge koji su u interesu svih. Naša županija bi, kao dobar primjer socijalnog dijaloga, mogla i medijski biti puno bolje praćena. Smatram da ovdje imamo puno pozitivnih priča, ne treba pričati samo o lošima, rekao je, među ostalim, Davor Sabolić.
Zamjenik župana Zoran Vidović naglasio je da je Županija savjetodavni partner u socijalnom dijalogu.
- Podržali smo inicijativu poslodavaca i sindikata kako bi zajedničkim naporima pridonijeli unapređenju svih bitnih strategijskih planova i razvoju Međimurske županije, a time i Hrvatske, rekao je Vidović, najavivši nastavak pružanja podrške radu GSV-a.
Socijalni dijalog je pravna stečevina Europske unije, prenesena na sve članice i zemlje kandidatkinje. Dan socijalnog partnerstva obilježava se od 2008. godine, po proglašenju Hrvatskog sabora, 12. listopada 2007. godine.
Aleksandra Ličanin

Davor Sabolić: Izostanak pravog socijalnog dijaloga donosi velike probleme, gubimo svi - i radnici i mi poslodavci. Tržište i svijet se mijenjaju, samo Hrvatska ostaje ista. U tim uvjetima ne možemo raditi. Primjer tome je i donošenje Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnim nagodbama koji je donijet bez ikakvog dijaloga. Nikoga se nije pitalo, niti se ljudima u zemlji transparentno objasnilo koji će biti konačni efekti. Govorilo se samo o spašavanju radnih mjesta, no, zbivanja tijekom 2013. pokazala su što to znači, a u ovoj ćemo godini vidjeti još toga.
A.Ličanin

Izvor: 3066