Arhiva 12.02.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:20.

ŠOKANTNO: Hoće li 130 radnika Perutnine-Pipo dobiti otkaz?!

Todorićev holding “Agrokor” od 1. travnja na mala vrata ulazi u poznatu tvrtku “Perutnina Ptuj-Pipo” Čakovec d.o.o., što će za posljedicu imati gubitak 133 radna mjesta. Naime, kako sada stvari stoje, “Agrokor” će preuzeti kompletnu distribuciju i logistiku koju je Pipo do sada obavljao u vlastitom aranžmanu.
U petak je o toj problematici održan sastanak poslovodstva Pipa i Sindikata hrvatskog vozača na kojem su radnici saznali da tvrtka uvodi promjene u organizaciji i načinu obavljanja djelatnosti distribucije robe, točnije da prestaje obavljati djelatnost distribucije u vlastitom aranžmanu, što u konačnici povlači za sobom gubitak već spomenuta 133 radna mjesta. Bez posla ostaju vozači, skladištari i administrativni radnici.
Prema prvim informacijama, poslodavac se obvezao poštivati sve zakonske propise vezane uz trajanje otkaznog roka, kao i isplatu otpremnine, no, ono oko čega bi se stvari mogle zakomplicirati je pitanje isplate prekovremenih radnih sati za protekli period, kao i druga prava koja su radnici ostvarivali za vrijeme trajanja radnog odnosa, iako je poslodavac navodno i tu pokazao “dobru volju i spremnost za razgovor kako bi se pronašao način mirnog rješenja”.
Prema dogovoru, novi sastanak poslodavca sa sindikalnim povjerenicima održat će se u narednih 14 dana, kako bi se što prije raspravila otvorena pitanja budući da će Pipo vlastitu distribuciju raditi samo do 1. travnja ove godine.
Na sastanku je Uprava zamolila radnike da do kraja odrade posao, a isto je učinio i Sindikat budući da nema nikakve pravne osnove za izražavanje nezadovoljstva eventualnim bojkotom radnih obveza.
Radnici su upućeni da zaštitu svojih prava mogu zatražiti sudskim putem, u čemu će imati osigurane odvjetničke usluge Sindikata hrvatskog vozača. O tome što se točno događa u ponedjeljak smo informaciju zatražili i od Pipa, međutim, do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovore na naš upit.
V.Trstenjak

Razvijali vlastitu logistiku, a sada odustali

Perutnina je praktički do jučer ulagala u vlastitu logistiku, gradila distributivne centre na području cijele RH, a u petak je objavila odluku o zatvaranju svih logističkih centara i cjelokupne logistike. Posljedica ove odluke, misle u SHV-u, očito je donijeta pod poslovnim pritiskom Agrokora, što je u konačnici i rezultiralo otkazima u Pipu. Inače, Skupinu Perutnina Ptuj danas čini 18 poduzeća u šest država: Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Rumunjskoj i Austriji. (vt)

Izvor: 3016