Arhiva 15.02.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:36.

"Soli imamo, a ekipe su stalno na terenu"

Prošlog tjedna novi je snijeg stavio na veliko iskušenje cestare. Naime, sa srijede na četvrtak snijeg je padao cijele noći, jutro smo dočekali s dvadesetak centimetara novonapadalog snijega. I cijeli je četvrtak bio snježan, pa je visina snježnog prekrivača mjestimično prešla i 30 centimetara, no do petka ujutro vrijeme se primirilo, snijeg je prestao padati, ujutro u 4 sata temperatura je bila -5ºC.
To su bili uvjeti u kojima su ekipe operativaca Tegre i Pavlic asfalt betona morale održati županijske ceste prohodnima, što su u najvećoj mjeri i uspjele, a Zoran Šarić, ravnatelj Županijske uprave za ceste, kaže da zasada u skladištima svega što je potrebno za čišćenje cesta ima u dovoljnim količinama:
- Mi smo već u noći od srijede na četvrtak na međimurskim prometnicama angažirali 13 cestara, tri ophodarska vozila, 16 kamiona opremljenih za raličenje i posipavanje, a kako su se zbog vjetra stvarali snježni nanosi, na teren je izašlo i vozilo za utovar i odvoz snijega. Potrošeno je u tom valu skoro osam tona soli na 130 kilometara cesta, a čišćeno je ukupno 5.610 kilometara. S čišćenjem se nastavilo u četvrtak i u noći od četvrtka na petak i sve smo prometnice u našoj nadležnosti doveli do stanja u kojem su se mogle nesmetano koristiti uz propisanu zimsku opremu na vozilima.
U noći od četvrtka na petak na međimurskim prometnicama razasuto je po prometnicama 22,5 tona soli na 280 km, uz prolaz strojevima na ukupno 5.078 km prometnica.
Znam da se u javnosti pojavljuju informacije da nema soli, da su problemi s opskrbom, sve je to samo djelomično točno. Soli ima, uvijek na vrijeme uspijemo nabaviti količine potrebne da popunimo zalihe u silosima nakon posipavanja prometnica. Trenutno raspolažemo s 330 tona silosne soli u silosima u Ivanovcu, Cirkovljanu, Gornjem Mihaljevcu i u Vrhovljanu i priličnom količinom krupne soli u smjesi s kamenom sipinom.
Kao i obično kad snijeg prestane padati, krenulo se u petak ujutro na čišćenje radi proširenja prometnih traka, raskrižja i autobusnih stajališta. Ali ipak – upozoravam vozače: u zimskim uvjetima treba računati s poledicom, na put ne krećite bez zimske opreme, prilagodite brzinu i način vožnje uvjetima na cesti jer nitko ne može očekivati da se nakon ovako obilinog snijega ceste zacrne u roku nekoliko sati. Kroz dan dva, da, ali u tom kritičnom periodu sigurnost prometa ne ovisi samo o nama cestarima. Još nešto zbog čega ljudi dosta zovu u ŽUC - čišćenje snijega s nogostupa i pješačko-biciklističkih staza u nadležnosti je gradova i općina, ne našoj. (MB)

Što radi HC?
Državne ceste u trokutu Donja Dubrava – Kotoriba – Sveta Marija nisu bile očišćene na vrijeme. Mještani su zvali i u ispostavu Hrvatskih cesta u Varaždinu, za koju PZC Varaždin čisti državne ceste u Varaždinskoj, Koprivničko-križevačkoj i Međimurskoj županiji. Šef ispostave Stjepan Marković rekao im je: Pa šećer dolazi na kraju! A naši neupućeni Međimurci mislili su da se na ceste ide sa solju – i na vrijeme. Barem državne...

Izvor: 2860