Arhiva 19.05.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:37.

SOMMELIERI ODUŠEVLJENI NAŠIM VINIMA

U Spa & Golf Resortu sveti Martin u utorak je održano finale 14. prvenstva sommeliera Hrvatske. Dan ranije, 25 sommeliera iz cijele Hrvatske natjecalo se u četvrtfinalu i polufinalu koje je izlučilo troje finalista - Alenu Bročilović, Klaudija Jurčića i Filipa Savića. Dok je Hotel Golfer bio domaćin u tehničkom smislu, organizator natjecanja je Hrvatski sommelier klub koji iz godine u godinu sommelierski nastup uspijeva oplemeniti novim elementima.
Isti trojac finalista je i u prošlogodišnjem finalu odmjeravao svoju vještinu, a ona je podrazumijevala otvaranje pjenušca pred gostom, prepoznavanje vina i žestokih pića, rastakanje vina, ispravljanje vinske karte, posluživanje cigara, dekantiranje i istakanje magnuma. U ulozi gostiju za stolom koje su sommelieri finalisti posluživali bili su Carla Belovari i Stephan Macchi. Izuzetno brojna publika pratila je tijek natjecanja, no pozorniji od njih svakako su bili suci - njih petnaest podijeljenih u tri komisije koje valoriziraju različite elemente - od poznavanja stranog jezika preko urednosti do snalažljivosti i originalnosti u posluživanju.
Pobjednik Prvenstva je K. Jurčić iz Rijeke, slijedi ga F. Savić iz Pule te A. Bročilović iz Ližnjana kao trećeplasirana. Sami finalisti, ali i njihove kolege i prijatelji, nisu štedjeli riječi hvale za gostoljubivost domaćina i prijaznost Međimuraca.
HSK je pobjednicima osigurao novčane nagrade u visini od jedne, dvije i pet tisuća kuna, dok su brojni sponzori dodatno obogatili nagradni fond. Predsjednik HSK-a Veljko Ostojić čestitao je svim sudionicima, ali i domaćinu, Spa & Golf Resortu sv. Martin koji je Prvenstvu sommeliera Hrvatske dao na atraktivnosti.
- Osim u Zagrebu, naša prvenstva uvijek su se održavala u priobalju. Izuzetno nam je drago što smo ovdje u Sv. Martinu i što se možemo osobno uvjeriti u gostoprimstvo naših domaćina. Uostalom, Međimurje je u vrhu hrvatske proizvodnje vina, zbog čega se samo po sebi podrazumijeva da sommelieri svoje vještine odmjere upravo ovdje - rekao je u uvodu V. Ostojić.
Sve goste uoči finala pozdravili su i župan Ivica Perhoč te tehnički direktor Resorta Adrijan Radiković. Brojnim sponzorima iz cijele Hrvatske pridružili su se i oni međimurski - Udruga vinogradara i vinara Hortus Croatiae, Casa Latina Nedelišće, Klub Vinoljub, Toplice sv. Martin, Letina Čakovec, Cimper Mursko Središće, Udruga voćara, vinogradara i povrćava Sveti Martin na Muri i Zrinski Čakovec. (al)

Izvor: 2873