Arhiva 17.10.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:47.

Specijalna izložba malog međimurskog psa

U nedjelju, 6. listopada, u organizaciji Kinološkog društva Međimurje – matičnog kluba malog međimurskog psa međija, u Donjoj Dubravi održana je specijalna izložba za tu pasminu. Na izložbi je prikazano četrdesetak pasa ocjenjivanih u dobnim razredima: štenad od 3 do 6 mjeseci, (naj)mlađi od 6 do 9 mjeseci, mladi od 9 do 18 mjeseci, dobni međurazred od 15 do 24 mjeseca i otvoreni od minimalno 15 mjeseci do zrelih pasa.
Vladimir Čižmešija, voditelj uzgoja i začetnik ideje o (re)afirmaciji i očuvanju pasmine – bio je iznimno zadovoljan:
- Nedavno je izdana rodovnica s rednim brojem 500, a imamo pasa u čijoj je rodovnici devet generacija! Počeli smo sa spašavanjem međija 2004. godine, imali smo 23 mužjaka i 14 ženki u prvoupisanim psima. Danas je međi priznata pasmina na razini Hrvatskog kinološkog saveza, a u proceduri je uvrštavanje i na listu Međunarodne kinološke federacije.
Dražen Kipke, kinološki sudac, koji je s kolegom Zlatkom Kraljićem, međunarodnim kinološkim sucem, ocjenjivao izložene pse primjećuje:
- Od samog početka pratim napore da se međi kao dio međimurske zavičajne baštine afirmira i sačuva. Danas je to organizacijiski i u uzgojnom pogledu na visokoj razini, vrijeme je da međi ide na izložbe višeg ranga. Međutim, uzgajivači – većinom neiskusni – morali bi paziti na ring dresuru jer inače se može dogoditi da najbolji bas bude diskvalificiran. U iznimnoj konkurenciji kvalitetnih pasa, za najljepšeg psa izložbe proglašen je Oniks od Novog Zrina, osamnaestomjesečni pas obitelji Katice Tuković iz Beloslavca, kraj Sv. Ivana Zeline. U kategoriji zrelih pasa najboljim je ocijenjen Urban Stjepana Kramara iz Donjeg Pustakovca, a u kategoriji mladih pasa Una Zdravka Ladića iz Bogdanovca proglašena je najljepšom i, uz to, prvakinjom razreda mladih.
Marijan Belčić

Izvor: 3051