Arhiva 24.03.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:37.

ŠPIRO KRIČKA OPTUŽUJE: IVKOVIĆ SPREČAVA ISTRAGE

Špiro Krička, predsjednik Nadzornog odbora MTČ Tvornice čarapa čije je pismo predsjednici Vlade Jadranki Kosor, vezano uz nemogućnost ostvarivanja dioničarskih prava Čaraparije u čakovečkom Čateksu, izazvalo pravu buru u poslovnim i političkim krugovima u Međimurju još uvijek na pitanja odgovara tek načelno. Krička nam svoje pismo predsjednici Vlade nije želio dati na uvid, ali smo do njegovog dopisa Jadranki Kosor ipak uspjeli doći. Očito je da je pismo završilo i na stolu predsjednika uprave Čateksa Damira Viteza, o čemu smo pisali u prošlom broju.
Krička se, između ostalog, predsjednici Vlade žali da nema nikakvih pomaka u istrazi vezanoj uz kaznene prijave koje je podnio protiv odgovornih osoba u Čateksu prije više od deset mjeseci i izražava otvorenu sumnju da će istraga donijeti bilo kakve konkretne rezultate. Razlog tome Krička vidi u činjenici da Vladimir Ivković ima utjecaj na rad Državnog odvjetništva i PU međimurske, pa smatra da zbog odgovornosti koju u cijelom slučaju imaju njegovi najbliži suradnici i stranačke kolege, Ivković neće dopustiti da se istraga provede na profesionalan i zakonit način.
Osim dva bivša člana NO-a Čateksa (Branka Krnjaka i Darka Horvata) Krička se u pismu dotiče i uloge Mladena Križaića, predsjednika i djelatnika Hrvatskog fonda za privatizaciju Duvnjaka i Jozića i međimurskog zeta Begovića te izražava “osnovanu sumnju u kaznenu odgovornost Vladimira Ivkovića radi organiziranja i udruživanja u kriminalnu skupinu (koja uključuje sve spomenute) zloupotrebe položaja i ovlasti na način da vlastitim utjecjem prikrivaju činjenice i onemogućavaju istrage nadležnih organa, zatim da najvećem dioničaru uskraćuju sva njegova zakonska prava te na taj način prikrivaju malverzacije, kriminal i korupciju, a u konačnici nanose i višemilijunsku štetu Društvu, a sve s ciljem da ostvare protuzakonitu materijalnu korist za pripadnike kriminalne skupine i preuzmu kompaniju koristeći se pritom sredstvima same te kompanije”.
- Na žalost, ne vidim na koji bih način mogao komentirati neobjavljen dopis nejasnog sadržaja, rekao nam je Krička, ali vrlo rado ću se očitovati kada vam ga gospodin Damir Vitez dostavi za objavu. Iako su izjave g. Viteza vrlo opširne i dotiču velik broj tema, iste ne daju nikakve odgovore, već naprotiv, samo otvaraju neka nova pitanja. Naime, Vitez iznosi stavove i podatke državnih institucija, nekoliko trgovačkih društava i pojedinaca, pa se postavlja pitanja tko mu je dao ovlasti za takvo istupanje te pristup informacijama koje bi po svojoj naravi trebale biti povjerljive i nedostupne izvan tijela kojih se tiču.
Zašto tvrdite da se oko Čateska igraju političke igre?
- Nejasno je zašto se objašnjenje za ostavke g. Krnjaka i g. Horvata na članstvo u NO-u Čateksa traži od međimurskog HDZ-a te se postavlja pitanje kakve veze ima međimurski HDZ s izborom ili ostavkom članova NO-a privatnog trgovačkog društva ako politika, kako to tvrdi uprava Čateksa, nikada nije imala nikakav utjecaj na poslovanje tog društva?!
Iz Čateksa tvrde da je MTČ Tvornica čarapa nezakonito dobila poticaje?
- Što se tiče tekstilnih poticaja za 2009. godinu, riječ je o javno dostupnim podacima koji se mogu pronaći na internetskim stranicama mjerodavnog Ministarstva (www.mingorp.hr), dok se za sva ostala pitanja koja eventualno imate vezana uz tu temu morate obratiti Ministarstvu gospodarstva ili osobama koje su sudjelovale u procesu odlučivanja kao što je na primjer gospodin Ante Rezo. Isti vam sigurno može objasniti način dodjele poticaja, dok vam Darko Horvat može potvrditi da su poticaji za 2009. godinu profesionalno odrađen posao. Ja ću samo kao predsjednik NO-a MTČ Tvornice čarapa d.d. iskoristiti ovu priliku i zahvaliti za 3 milijuna kuna poticaja koje smo dobili jer su nam ta sredstva bila velika pomoć u trenutačnim hrvatskim gospodarskim prilikama.
Uprava Čateksa tvrdi da uspješno vodi poduzeće, u kojem je MTČ Tvornica čarapa najveći pojedinačan dioničar, Vi tvrdite suprotno. Što je istina ?
- Najiskrenije ću priznati da nisam razumio izjavu gospodina Viteza u dijelu u kojem govori da je Čateks d.d. u posljednjih pet godina, otkada on obnaša funkciju predsjednika uprave, od gubitaša postao uspješna tvrtka te da je uspješno ispunjena važna zadaća sačuvanja radnih mjesta.
Postoje podaci o rezultatima rada g. Viteza (izvor podataka www.zse.hr ), pa ostavljam vašim čitateljima da i sami pokušaju shvatiti što je g. Vitez mislio. Prema tim podacima, 31.12. 2004. godine u Čateksu je bilo 526 zaposlenih, a gubitak je bio oko 18,5 milijuna kuna. U 2008. godini bila su 424 zaposlena, a dobit je iznosila 85 tisuća kuna, da bi na kraju 2009. godine, u Čateksu radilo 385 ljudi, a gubitak je 3,5 milijuna kuna, rekao je Krička.
V.Trstenjak

Izvor: 2865