Arhiva 13.03.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:21.

SPLIT: Pet međimurskih vinara osvojilo čak 15 diploma

U nedjelju je, nakon pet dana, zatvoren prehrambeni sajam GAST u Splitu na kojem su izlagale i međimurske tvrtke, a ponovo su najuspješniji bili vinogradari koji su osvojili niz zlatnih, srebrnih i brončanih diploma. Oko 1.100 izlagača iz 11 zemalja okupilo se u Splitu na sajmu GAST, vodećoj gastronomskoj manifestaciji koja na jednome mjestu okuplja predstavnike prehrambene industrije, vinarskih kuća i proizvođača namještaja i opreme za hotelijerstvo i ugostiteljstvo. GAST je u srijedu otvorio predsjednik RH Ivo Josipović koji je rekao kako su ‘nezaposlenost i siromaštvo ključno društveno i političko pitanje’ te naglasio da danas, više nego ikada prije, moramo govoriti o zajedništvu i partnerstvu jer je u kriznim vremenima to iznimno važno. Smatra kako su turizam, ugostiteljska ponuda, spajanje zelene (kopnene) i plave (morske) Hrvatske strateška pitanja razvoja hrvatskog društva.
U okviru GAST-a održani su specijalizirani sajmovi prehrane, pića, hotelske i ugostiteljske opreme, vina, kave i namještaja te sajam turizma. Posebno su traženi međimurski vinari koji su ukupno osvojili 3 zlatne, 8 srebrnih i 4 brončane diplome.
Tako je obitelj Rajke i Zdravka Dvanajščaka iz Dragoslavca osvojila dva zlata: za pušipel i za kombinirano vino DK Grofovo-cuvee.
Danica i Boris Novak iz Banfija dobili su zlato za chardonnay, srebro za muškat žuti te još dva srebra za predikatnu graševinu i za muškat žuti.
Branimir Jakopić iz Železne Gore osvojio je tri srebra: za muškat žuti, za silvanac zeleni i za pušipel.
Obitelj Turk iz Vučetinca dobila je srebrno priznanje za sauvignon te dva brončana: za pinot bijeli i za pinot sivi.
Alojz Tomšić iz Železne Gore osvojio je srebro za muškat te bronce za pušipel i za sauvignon.
Ovo je tek prvo značajnije ovogodišnje ocjenjivanje vina u Hrvatskoj, a međimurski vinari već su ostvarili lijepe rezultate, što ponovo potvrđuje da se ovdje uzgajaju izuzetno kvalitetna i vrhunska vina. Čestitamo! (IJ)

Zvonku Kermanu tri visoka srebra

U Vinici je prošlog vikenda održana zložba vina “VINEA 2013” koju, u suradnji s Općinom Vinica, organizira Udruga vinogradra “Vinea”, pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede. Pred ocjenjivače je stiglo 297 uzoraka iz Varaždinske, Međimurske, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije te iz Republike Slovenije. Dominirala su vina berbe 2012. Šampionsko vino izložbe, chardonnay, poluslatko, berba 2012., odnjegovali su vinski meštri iz Lovrinih vinograda.
Iz Međimurja su na ocjenjivanje poslala dva vinara: Josip Stočko i Zvonko Kerman. Vina su ocijenjena vrlo visoko. Za cabernet sauvignon Josip Stočko dobio je 16,6 bodova i srebro, dok su vina Zvonko Kermana iz Nedelišća ocijenjena vrlo visokim srebrom. Sva tri vina dobila su po 17,5 bodova: zweigelt, silvanac zeleni i pinot sivi. I te ocjene vinariju Kerman svrstavaju u sam vrh kvalitete međimurskih i hrvatskih vinara.
Gosti izložbe, nakon degustacije, složili su se da su vina berbe 2012. iznimne kvalitete, a izložba mjesto na kojem se dobro pokazati i dokazati.(j)

Izvor: 3020