Arhiva 02.05.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:18.

Sporni pijesak u gradnji kanalizacije u Dunjkovcu: Papiri uredni?

Mještanin Dunjkovca i naš čitatelj Željko Treska pokrenuo akciju protiv upotrebe opasnog ljevaoničkog pijeska koja može promijeniti odnos izvođača radova prema korisnicima

Međimurska Hidrogradnja više ne nasipava kvarcni pijesak navodno sumnjive kakvoće za posteljicu za kanalizacijske cijevi kanalizacije u Dunjkovcu. Nakon intervencije mještana Dunjkovca, koji su upozorili da se u kanalizaciju ugrađuje opasan pijesak iz varaždinske ljevaonice, i našeg teksta u prošlom broju, sav je pijesak koji je bio deponiran uz dječje igralište u Ulici Zrinski maknut s te lokacije, a kao posteljica za kanalizaciju sada se koristi “hamuk”. Kako su nositelj investicije Međimurske vode, od te je tvrtke odmah nakon dojave građana zatražena dostava vjerodostojne dokumentacije iz koje će se moći utvrditi da ugradnja pijeska u kanalizaciju ne predstavlja nikakvu opasnost te o kakvom se točno materijalu radi. Proteklog ponedjeljka održana je sjednica Nadzornog odbora Međimurskih voda na kojoj je donesena odluka da se pijesak iz Varaždinske ljevaonice do konačne odluke više ne ugrađuje.
Josip Zorčec, direktor Međimurskih voda, u četvrtak nam je potvrdio da su dostavili sve potrebne papire koji dokazuju da je sporni pijesak pogodan za ugradnju.
- Radi se o recikliranom pijesku koji je obrađen i potpuno inertan i kao takav pogodan za ugradnju, ne samo za kanalizaciju nego i za vodovod. Mi se sigurno ne bismo igrali s takvim stvarima, posebno ne u području u kojem se nalazi i vodozaštitna zona, rekao nam je Zorčec, uz uvjerenje da će se nastali neporazum izgladiti, a gradnja nastaviti kako je bilo i predviđeno.

Horvat: Ako nešto nije u redu, sve će morati van

Načelnik Općine Nedelišće Mladen Horvat dan prije također nam je potvrdio da se sporni pijesak trenutno ne ugrađuje u kanalizaciju.
- Nema više one hrpe pijeska uz dječje igralište, materijal je odvezen, a umjesto pijeska iz ljevaonice, za kanalizaciju se koristi hamuk. Dostavili su papire iz kojih se na prvi pogled čini kako je sve redu s pijeskom, ali ako treba, angažirat ću nezavisnu kuću koja će analizirati materijal koji je do sada ugrađen. Radi se o osamdesetak metara kanalizacije u koju je ugrađen pijesak iz ljevaonice, a ako se pokaže da nešto nije u redu s njim, sve će se to morati izvaditi i sanirati. Želim ovu priču istjerati do kraja, rezolutan je bio Horvat kojemu treba odati priznanje za vrlo brzu i oštru reakciju.
Možda će se pokazati kako Horvat i nije bio u pravu, ali načelnik je reagirao onako kako je jedino i ispravno. Stao je u zaštitu zdravlja svojih građana i zaštitu najvrednijeg međimurskog resursa – zdrave, pitke vode. Bolje i preventivno, nego da se kasnije svi skupa opravdavamo kako “nismo znali”. U svakom slučaju, ove srijede ponovo se sastaje NO Međimurskih voda i tada će se donijeti konačna odluka o tome hoće li se pijesak iz ljevaonice i dalje koristiti za posteljicu za kanalizacijske cijevi u Dunjkovcu.
V.Trstenjak

Izvor: 2975