Arhiva 05.08.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:48.

Sramotna pozadina nagrade Zrinski!

Iza Nagrade Zrinski, najvećeg priznanja koje Međimurska županija svake godine dodjeljuje zaslužnim pojedincima, udrugama građana, trgovačkim društvima... još se uvijek vuku “repovi”. Naime, novčani dio Nagrade pojedinim dobitnicima nije bio godinama isplaćen, a da za to nitko, osim samih dobitnika, nije znao. O koliko novca se radi i od koje godine i kome nije bio isplaćivan, nismo do danas uspjeli saznati unatoč upitima prema Međimurskoj županiji ni. Činjenica je da se slično ponovilo i ove godine i tek su nakon javnog propitivanja podmirena sva zaostala potraživanja i za ranije godine i za 2013. Međutim, novac za 2013. godinu uplaćen je samo sat-dva nakon našeg ponovljenog upita upućenog 15. srpnja jer smo još 20. lipnja dobili dopis u kojem se tvrdi kako su sva dugovanja podmirena. A nisu bila.

Zato smo dobili poduku pročelnika Alena Kajmovića, čiji dopis vrijedi citirati:

-I na kraju se moram kratko osvrnuti na Vaše upite po ovoj tematici. Napominjem da se do lipnja 2013. godine, kako je vidljivo iz prije iznesenih činjenica, nisu isplaćivala novčana sredstva za Nagradu Zrinski i da su dugovanja bila višegodišnja. No, vi se tek s ovom godinom počinjete intenzivno raspitivati o toj tematici kao da je problem počeo s ožujkom ove godine i prikazujući ga kao nedoslijednost u provedbi odluka izvršne vlasti Međimurske županije. Ne mogu se oteti dojmu da je odjedanput puno bitnija postala upravo ona novčana komponenta same nagrade, a ne priznanje i čast koju se samom nagradom daje dobitniku, a upravo se na te elemente pozivaju svi dobitnici. Ne želim imputirati niti jednu rečenicu ili misao bilo kome od dobitnika ili pak Vama, ali to je u ovom trenutku dojam koji mi Vaši upiti daju, a za kojeg ostavljam mogućnost da je i pogrešan.

Recimo samo da je ukupan iznos isplaćenog novca za pet dobitnika Nagrade Zrinski i četiri dobitnika povelje za 2013. godinu 23 tisuće kuna. Vrijedi li to blamiranja?

Vlado Trstenjak

Izvor: 3091