Arhiva 18.03.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:37.

Sredstva za edukaciju Roma ne troše se namjenski

Potaknut trodnevnim seminarom Uloga suradnika pomagača u suradnji s roditeljima i institucijama održanim nedavno u Čakovcu, konferenciju za medije 5. ožujka organizirao je predsjednik Udruge Roma Međimurja Josip Balog. Balog je taj seminar, među ostalim, uzeo za primjer nenamjenskog trošenja sredstava iz Fonda za obrazovanje Roma (REF) te je rekao:
- Novac iz tog izvora troše ljudi koji nisu upoznati s problemima Roma u Međimurju. Pritom nas, iz udruga koje se bave obrazovanjem Roma, nitko nije ništa konzultirao. Spremam se otići u Budimpeštu, u središte REF-a, pitati kako se zapravo troše ta sredstva i kako se kontrolira trošenje jer sumnjam da se ona nenamjenski troše, a tome treba stati na kraj. Balog je naglasio da velik dio problema oko svega toga proizlazi zbog nedjelovanja i nerada županijskog Vijeća romske nacionalne manjine. Pritom je izjavio:
- Suradnja s lokalnom zajednicom u Općini Podturen zadovoljavajuća je. Općina i financijski pomaže rad igraonice za djecu predškolske dobi romske nacionalne manjine u Lončarevu. Pomoć je obećala i Županija, ali sredstva još nisu dostavljena, isto kao ni iz državnog proračuna. Da Vijeće romske nacionalne manjine radi svoj posao, ne bi se događalo da se kod nas organiziraju tako skupi seminari s predavačima izvana koji ne znaju naše probleme. Novac utrošen na njih mogli bismo iskoristiti puno bolje i s puno boljim rezultatima. Iz Vijeća su trebali reagirati i na organizaciju seminara i na sve ostalo što se događa na području Međimurja vezano uz Rome.
Konferenciji je prisustvovao i načelnik Općine Podturen Josip Lepen koji je potvrdio dobru suradnju na nivou lokalne uprave i samouprave i istaknuo potrebu ulaganja u obrazovanje Roma:
- Općina Podturen izvršava dogovorene obveze vezano uz igraonicu u Lončarevu. Ulaganje u obrazovanje najbolji je način integracije romske populacije u društvo – rekao je Lepen. (RT)

Izvor: 2864