Arhiva 25.04.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

Srpak iznervirao Šalamona zbog novca!

Javna vatrogasna postrojba Čakovec zadaje brige svojim osnivačima. Svoj posao ona radi kako ga je radila, što znači da intervenira uspješno i stručno. Problem je u novcu, i njen posao treba platiti, a tu zapinje. Osnivač postrojbe do prošle godine bio je Grad Čakovec, ali je s druga dva međimurska grada i 14 općina postigao sporazum o preregistraciji postrojbe.
Tih 17 jedinica lokalne samouprave sada su suosnivači postrojbe. Iza toga stoji računica. Glavni izvor prihoda za postrojbu je dotacija Državne uprave za zaštitu i spašavanje.
Prošle godine je bila 5 i pol milijuna kuna, od ukupno 7,6 milijuna kuna prihoda postrojbe. Iznos dotacije DUZS-a izračunao je na temelju površine i broja stanovnika područja Grada Čakovca kao osnivača, što su mjerila (nisu jedina, treba naglasiti) i kod određivanja pomoći svim drugim osnivačima. Sad se područje osnivača površinom povećalo s 83,6 na 535 kvadratna kilometara, ili 6,4 puta, a broj stanovnika s 27 i pol na 94 i pol tisuće, ili gotovo tri i pol puta. Po toj je osnovi očekivano i povećanje dotacije, ne tri i pol puta, da ne bude zabune, ali za oko milijun i pol kuna. Osnivači bi onda poslovanje morali pokriti s ukupno oko pola milijuna kuna. No, ništa od toga (začuđujuće, neočekivano?). Ukupan fond sredstava namijenjen sufinanciranju profesionalnog vatrogastva u Hrvatskoj iznosi 318 milijuna kuna, što je za 6,8 posto manje nego lani. DUZS i Ministarstvo financija novu osnivačku strukturu JVP-a honorirali su time što su njemu odrezali samo 5 posto manje, ali po staroj osnovici, za područje Grada Čakovca.
Na problem je upozoren ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić za nedavnog posjeta našoj županiji i obećao je da će se založiti da se problem riješi, ali vijesti da se tu nešto promijenilo nema. Htjelo se da općine i gradovi zaštitu od požara uživaju za isti novac kao i dosad (a plaćale su je JVP-u po posebnim bilateralnim sporazumima, po formuli “glavarine” od 6 kuna) ili čak za manje novca, a da pritom dosad jedini osnivač Grad Čakovec bude ozbiljno rasterećen.
No, sada su se osnivači našli pred mogućnošću (ili opasnošću) da će izostali novac oni morati osigurati i da će to biti neugodan udarac njihovim proračunima. Kako Grad Čakovec više ne snosi sam tu obvezu, za nove suosnivače to znači da će morati platiti više nego dosad, većinom za oko 3 puta, ali Grad Mursko Središće i devet puta, barem tako tamo kažu. Osnovica podjele obveza i prava osnivača nije, naime, broj stanovnika, nego kapitalna snaga.
Kolegij suosnivača žali se Ostojiću, ali i Milanoviću
Lokalnoj samoupravi svaka je kuna sada dragocjena, a svaka koju treba neplanirano dati i posebna muka. Problemi u financiranju JVP-a bili su razlog kriznom sastanku kolegija osnivača. Održan je u Gradu Čakovcu, za stolom se našlo trinaestero suosnivača postrojbe. Uvod je izrekao gradonačelnik Čakovca Branko Šalamon:
- Tu smo da nađemo neko rješenje, da vidimo kako ćemo dalje, hoćemo li nastaviti po sadašnjem modelu, hoćemo li se vratiti na prijašnje stanje ili naći neko drugo rješenje. No, ni u kom slučaju ne želim da ono bude temeljeno u solidarnosti koju bi Grad Čakovec plaćao.
Gradonačelnik je pred očima imao činjenicu da neki od osnivača ne ispunjavaju obveze koje im u privremenom financiranju pripadaju proporcionalno osnivačkim udjelima u ustanovi. Bude li trebalo održavati postrojbu “iznad vode”, Grad bi morao opet ponijeti teret blizu onom kao da ide po starom, pribojava se Šalamon. Podsjetio je da je sa stanovišta Grada moguć posve drugi pristup:
- Sa stanovišta potreba Grada postrojba je prevelika, a od njenih 40 zaposlenika, samo njih 13 je s područja Grada. Po tome je ona oduvijek međimurska, a ne gradska. Ovo nije prijetnja, ali ako bi Grad išao rješavati problem samo za sebe, i o tome bi se vodilo računa.
Ne-prijetnja je ipak pomalo pogodila neke od osnivača. Više njih podsjetilo je da su suglasnost svojih vijeća dobili najavivši da će zaštitu od požara osigurati s istim novcem kao prije, ili čak bez obveze plaćanja – ovo sad ispada kao da su ih obmanuli. Složili su se da povratak na staro, odnosno izlazak iz sporazuma ne bi bio rješenje. Uvažili su podsjećanje zapovjednika JV-a Ivana Krištofića da inspektor za vatrogastvo neće dopustiti da jedinice lokalne samouprave u svojim planovima zaštite od požara JVP proglase središnjom postrojbom, osim ako su njeni (su)osnivači. Nositeljem zaštite moraju proglasiti neku od svojih dobrovoljnih postrojbi, ali to u stvarnosti neće funkcionirati jer su dobrovoljni vatrogasci u pravilu ljudi koji rade i nerijetko se ne mogu odazvati pozivu na gašenje požara. Načelnik Općine Nedelišće Mladen Horvat složio se da zaštitu od požara može osigurati samo JVP. No, dodao je:
- Ova situacija za Općinu Nedelišće znači da za JVP mora osigurati 262 tisuće kuna, što je dosad bilo 68 tisuća. Za dobrovoljno vatrogastvo moramo osigurati još oko 400 tisuća kuna, a dobrovoljci pritom i nisu u obvezi izaći na gašenje.
Sanja Krištofić, načelnica Općine Strahoninec, koja je u ime sedmero kolega inicirala sastanak, predložila je da se razmotre mogućnosti smanjenja plaća ili uvođenja glavarine kao principa obračuna obveza prema JVP-u, i to za sve korisnike usluga, i one izan kruga osnivača. Plaće su određene kolektivnim ugovorom na nacionalnoj razini, ne samo za vatrogastvo, nego za javne službe, i njega bi trebalo razvrgavati, upozorio je zapovjednik.
- Ali situacija je takva da se može dogoditi da uskoro imate kolektivni ugovor, ali ne i novca za plaće - replicirala je Sanja Krištofić zapovjedniku.
Konačan zaključak nagovijestio je Mladen Horvat:
- U principu nisam za smanjenje plaća, ali što ako obvezu nemamo čime platiti? Ali, bit stvari je ono što smo očekivali od države. Imamo li mi čvrst odgovor na pitanje misle li to oni dati? Ako ne misle, neka tako napišu.
Rasprava je potrajala, pa su načelnici (ili drugi predstavnici osnivača) izgubili volju tražiti rješenje. Zaključeno je da će se od najodgovornijih u državi tražiti izjašnjenje o tome hoće li se kao osnova za sufinanciranje postrojbe primijeniti novo područje odgovornosti JVP-a ili ne. Pismo je uputio gradonačelnik Čakovca Branko Šalamon, a adresirao ga je na ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića, ali i na samog predsjednika Vlade Zorana Milanovića, zbog dimenzije dosljednosti i jednakosti kriterija za sve u Hrvatskoj. Pismo iz praktičnih razloga nisu mogli potpisati svi, kako se htjelo. Kolegij osnivača ponovo će se sastati nakon što stigne odgovor.
Dražen Kovač

Srpak iznervirao Šalamona
Kolektivno odlučivanje teško rješava nepredvidive situacije. Sastanak osnivača nije donio plan A ili B za situaciju, ako i od premijera stigne nepovoljan odgovor. Tome je zacijelo pridonijelo i to što čakovečki gradonačelnik Šalamon nije dočekao kraj sastanka. Ljutito je napustio sjednicu nakon što je pokušao formulirati zaključke, ali ga je upadicama iznervirao Dražen Srpak, zamjenik gradonačelnika Murskog Središća. Kad je Šalamon već prešao na drugu točku, Srpak se vratio na prvu. Šalamon je ipak na kraju bio taj koji je pisao Milanoviću i Ostojiću.

Zapovjednik Ivan Krištofić: Već štedimo
Financijski plan JVP-a rađen je kao da će državni novac stići, čulo se u raspravi.
- Ne, kaže zapovjednik JVP-a Ivan Krištofić, rađen je na temelju procjene potreba i mogućnosti. Lani smo od države dobili 5,3 milijuna kuna, u privremenom financiranju smo predvidjeli 5,15 milijuna, a nakon smanjenja ćemo dobiti 5 milijuna i 44 tisuće. Mi vatrogasci osposobljeni smo i trenirani da djelujemo u kritičnim situacijama, pa ćemo i u materijalnoj stisci. Rebalansom smanjujemo neka prava zaposlenih, odustajemo od nekih nabavki i ulaganja u nadstrešnicu našeg servisa vatrogasnih aparata, što će donijeti smanjenje rashoda od 372 tisuće kuna. Možda može još, ali malo. Nema viška, od 40 zaposlenih, dvije radnice su režijsko osoblje, svi su drugi tu po Zakonu o vatrogastvu. A po kriterijima za planiranje zaštite od požara, prošireno područje osnivača moralo bi pokrivati i 60 vatrogasaca, dakle još 20.(d.k.)

Pročelnik JUO-a Šenkovec Alen Kajmović pitao je ne bi li se teškoće u financiranju JVP-a moglo riješiti privremenim preusmjerenjem novca koji općine i gradovi moraju izdvajati za vatrogastvo, znači za dobrovoljna društva, uz njihovu suglasnost, kako je istaknuo. O tome postoje neka iskustva, kako sam čuo, rekao je.
Ne, to inspektor za vatrogastvo ne bi dopustio, odgovorio je gradonačelnik Čakovca Branko Šalamon. Mi inače inspektoru ponavljamo da u nedostatku novca prednost dajemo izdvajanju za JVP i samo dijelom možemo ispuniti obvezu prema Vatrogasnoj zajednici, a on napiše prijavu i ja zbog toga uvijek iznova idem k sucu za prekršaje, rekao je Šalamon o tome kako je to dosad bilo u Gradu. Kajmović je pitao ne bi li možda pomoglo kad bi se zapovjednik JVP-a Ivan Krištofić, ujedno zapovjednik županijske Vatrogasne zajednice, angažirao i objasnio potrebu, ali je Krištofić, ionako ne vjerujući u tu mogućnost, zamolio da se takvoga što od njega ne traži.

Izvor: 2974