Arhiva 24.10.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

"Srušiti bespravno sagrađena romska naselja!"

U subotu su o predstojećim lokalnim izborima i aktualnom gospodarskom stanju u Međimurju i RH te romskoj problematici konferenciju za novinare održali Goran Rohaček, predsjednik Hrvatske čiste stranke prava MŽ, i predsjednik Časnog suda HČSP-a Nevenko Trbojević.
Rohaček je oštro prozvao aktualnu hrvatsku vlast za nesposobnost i ekonomsko iscrpljivanje hrvatskog naroda, a također je prozvao i čakovečkog gradonačelnika Branka Šalamona, uz iznošenje podatka da je prije Šalamonovog dolaska na mjesto gradonačelnika na području Grada Čakovca radilo blizu 17 tisuća ljudi, a sada radi tek 11.850 ljudi.
Također je pozvao na stvaranje široke koalicije domoljubnih stranaka, radi smjene sadašnje, kako je rekao, odnarođene vlasti. Potaknut nedavnim događajima oko upisa romske djece u predškolu u Gornjem Hrašćanu, Rohaček je ustvrdio kako jedino HČSP ima rješenja za probelmatiku Roma. HČSP traži provođenje postojećih zakona, donošenje novih i izmjenu Zakona o nacionalnim manjinama tako da se prava uvjetuju obvezama.
Rohaček traži da se strogo i jednako za sve, ako se već ruši, provodi zakon vezan uz rušenje bepravno sagrađenih objekata, uz tvrdnju kako su sva romska naselja u Međimurju bespravno sagrađena. Također traži da svaki pripadnik nacionalne manjine, pa i romske, za bilo kakvu pomoć koju primi od hrvatske države mora biit podvrgnut društveno korisnom radu. Hrvatsko državljanstvo Romi bi mogli steći samo ako govore hrvatski jezik, a svatko tko bi počinio više od dva kaznena djela, izgubio bi državljanstvo, izjasnio se Rohaček, uz stav kako “ne treba dopustiti stvaranje romske države u Hrvatskoj, kao što su to ranije htjeli pripadnici srpske manjine”. (vt)

Izvor: 3000