Arhiva 31.01.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:00.

STANARI VUKOVARSKE: Dimnjake kontrolirali iz - aviona?!

Rečenice gotovo identične onima koje smo već objavili prošlo ljeto, kad smo pisali o problemima stanara zgrada u Ulici Miroslava Magdalenića, u Čakovcu, ovih su nam dana ponovili stanari stambene zgrade u Vukovarskoj ulici – 3. ulaz. Primorava ih se, kažu, na rekonstrukciju dimnjaka te nabavku novih bojlera i grijaćih sustava – bez da im je itko objasnio zbog čega, odnosno što je neispravno, a i, kako tvrde, bez odluke većine suvlasnika zgrade. Ako ne učine spomenuto, prijeti im pečaćenje plina, a sve i bez obzira na činjenicu da su neki od njih bojlere i centralno grijanje ugradili prije samo nekoliko godina. Tada je i s bojlerima i s dimnjacima sve bilo u redu, dobili su sve potrebne dozvole. Sad odjednom, ističu stanari, ne štima!
Najglasniji nezadovoljnik je umirovljenik Antun Fodor koji nas je pozvao u svoj stan u kojem je uz suprugu Anu okupio i nekoliko susjeda - svojih istomišljenica. No, one su, izuzev Ljubice Petrinjak, izrazile želju da im se imena ne spominju u novinama.
- Ogorčenih ima puno, a život im zagorčavaju odgovorni u tvrtki koja je upravitelj zgrade - Stanoradu, kao i rajonski dimnjačar Robert Zver, žali se Fodor.
Problem seže još u 2010. godinu, započeo je kronologiju Fodor.
- Kad sam sa suprugom u svom stanu 2007. godine ugradio centralno grijanje, naravno - došao je dimnjačar, i to vlasnik obrta Robert Zver, da utvrdi je li sve po propisima. Pregledao je dimnjak i rekao mi: „Gospon vi nebrete tak dugo biti živi kak je taj dimnjak dobar.“ No, potom, u travnju 2010. godine, dolazi zaposlenik istog obrta i zapisnički konstatira da dimovodna instalacija nije ispravna te da se ne može koristiti. Zanimljivo je da je prekontrolirao samo bojler, ali ne i dimnjak. Nakon toga, sve do kolovoza prošle godine, dimnjake na zgradi, koliko mi je poznato, nije pregledavao nitko. Tada, međutim, dimnjačari utvrđuju da su neispravni - svi. Lošu vijest na sastanku suvlasnika zgrade održanom krajem listopada prošle godine obznanio nam je tehnički direktor Stanorada Igor Gregorec. Svi smo ostali paf. No, do dana današnjeg nitko nam nije objasnio što to konkretno nije u redu. Dimnjačar i odgovorni u Stanoradu gluhi su na naše pozive i apele za objašnjenjem. Za sebe privatno, čuo sam i prijetnju da nikako neću dobiti atest da mi je dimovod ispravan. Možda zato što sam glasan. No, to je već druga priča, ističe Fodor te nastavlja:
Zašto mijenjati i bojlere?
Ponavljaju samo da je dimnjake potrebno rekonstruirati. To, dakle, nije niti sanacija postojećeg dimnjaka, već veći i, naravno, skuplji zahvat. Kažu nam i da bi svi, dakle i mi koji već imamo centralno grijanje, trebali kupiti nove bojlere, dok oni koji se još griju na plinske peći moraju ugraditi centralno. Odgovora na pitanje zbog čega - također nema. Ako se radi o sigurnosti, ne protivimo se rekonstrukciji dimnjaka, ali želimo suvislo objašnjenje što je neispravno. A i zašto bismo ujedno morali mijenjati bojler star tek nekoliko godina, pita se Fodor.
Obitelj Fodor i njihova susjeda Petrinjak napominju i da imaju vanjske zračnike i sve ostalo po propisu, pa ih još više čudi obveza novih ulaganja. Samo novi bojler, a kako su im rekli, da bi bio ispravan - mora biti točno od jednog određenog proizvođača, koštat će ih više od 12.000 kuna. Kad se tome pribroje i troškovi rekonstrukcije dimnjaka, čitava investicija penje se na više od 20.000 kuna.
Dimnjake
pregledavali iz aviona?!
Tvrde i da su im se pojedini stanari iz ulaza 1 i 2 koji su pristali na zahvat te je on obavljen požalili da su nezadovoljni.
- U široke dimne otvore postavili su uske plastične cijevi. Tko je to odlučio i čemu to? Postavili su dimnjak u dimnjak. To nije ni sanacija, a niti rekonstrukcija. U globalu, Stanorad odlučuje i brine o svemu, samo ne o nama stanarima. Nas se ništa ni ne pita, tvrde. Fodor, dakako, sumnja u prijevaru, no, osim dimovodnih problema, spori i pojedine druge postupke odgovornih. Tako navodi da u ime stanara odlučuje „ovlašteni predstavnik“ koji je izabran suprotno proceduri.
- O njegovu imenovanju, a i samo biranje bilo je sporno jer su neki sastanak napustili ranije, glasalo se tek dizanjem ruku. No, prema zakonu, potrebni su i potpisi većine suvlasnika. U slučaju nekog spora u kojem bi nas trebao zastupati predstavnik, sud može tražiti dokaz o pravu zastupanja. To mi nemamo. „Ovlašteni predstavnik“ stoga to nije, izričit je Fodor.
Vraćajući se na dimnjake, naši sugovornici kažu i da im je svojevremeno (ni sami ne znaju je li se šalio ili mislio ozbiljno) tehnički direktor Stanorada Gregorec na pitanje o tome kako su i kada prošlih godina kontrolirani dimnjaci njihove zgrade, odgovorio – iz aviona (?!).
Velimir Kelkedi

Izvor: 3066