Arhiva 03.11.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:51.

Stanje sigurnosti u cestovnom prometu i dani „Martinja“

Na području Policijske uprave međimurske tijekom prvih devet mjeseci ove godine dogodilo se ukupno 528 prometnih nesreća ili 2,04% manje nego u istom razdoblju prošle godine, od čega 170 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama, ili 4,29 % više, a sa materijalnom štetom 354 ili 4,07%  manje nego u isto razdoblje prošle godine.

 

U prvih deset mjeseci dogodilo se 5 prometnih nesreća sa poginulim osobama u kojima je 5 osoba smrtno stradalo, što je 28,5% manje nego u istom razdoblju prošle godine kada je smrtno stradalo 7 osoba. Najčešće greške sudionika prometnih nesreća su nepropisna brzina i brzina neprimjerena uvjetima na cesti, u 124 prometne nesreće ili 23,2% od ukupnog broja prometnih nesreća, te nepoštivanje prednosti prolaska u 93 nesreće ili 17,6%. Alkohol kao uzrok prometnih nesreća bio je prisutan kod 115 sudionika ili 21,7% od ukupnog broja prometnih nesreća. 

 

U istom razdoblju utvrđeno je 8760 prekršaja iz domene cestovnog prometa ili 28% više  nego u istom razdoblju prošle godine. Utvrđeno je 2686 prekršaja prekoračenja brzine kretanja vozila, 780 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, 555 prekršaja tehničke neispravnosti vozila, 267 prekršaja  isteka valjanosti prometne dozvole odnosno vožnje neregistriranog vozila, 114 prekršaja upravljanja prije stjecanja prava na upravljanje, 73 prekršaja upravljanja dok je vozačka dozvola oduzeta i dr. Od ukupnog broja utvrđenih prekršaja, 3187 ili 36,3% procesuirano je upozorenjem. Naplaćeno je 1785 novčanih kazni, odnosno 84% više nego u istom razdoblju prošle godine kada ih je bilo naplaćeno 965. Razlog takovom porastu naplaćenih novčanih kazni je korištenje povlastice plaćanja kazne u polovičnom iznosu u roku od tri dana. 

 

U promatranom razdoblju zbog počinjenog prekršaja u prometu uhićene su 43 osobe od čega su gotovo sve privedene Sucu za prekršaje i kažnjene kaznom zatvora. Do 12 sati, odnosno do otrežnjenja, u posebnu prostoriju su smještene 62 osobe koji su nakon prestanka djelovanja opojnog sredstva puštene na slobodu.

 

MARTINJE

 

Međimurska županija poznata je po velikom broju vinara i vinogradara koji će i ove godine obilježavati narodni običaj krštenja mošta ili „Martinja“. Radi toga se očekuje veći broj sudionika u prometu koji će konzumirati alkoholna pića. Prošle godine u vrijeme „Martinja“ zabilježeno je 15 prometnih nesreća, od čega jedna s poginulom osobom u kojoj je 1 osoba smrtno stradala, 2 s ozlijeđenim osobama u kojima su 3 osobe lakše ozlijeđene, te 12 prometnih nesreća u kojima je nastala materijalna šteta.

 

S tim u svezi obavještavamo građane da će Policijska uprava međimurska u vremenu od 7. do 11. studenoga, tijekom dana i noći provoditi pojačane mjere i aktivnosti u prometu, vezane uz prekršaje upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola. Operativne akcije „Alkohol“ provoditi će se zajedno sa susjednim policijskim upravama. 

 

Upućujemo apel svim vozačima da ne sjedaju za upravljače nakon konzumiranja alkoholnih pića, odnosno da poštuju prometne propise. Isto tako, ukoliko su konzumirali alkoholna pića upućujemo ih na alternativne oblike prijevoza, korištenje taxi službi i prijevoznika koji se bave prijevozom osoba, koji će ih sigurno dovesti do određenih mjesta, a sve s ciljem da se izbjegnu neželjene posljedice i da se u pitanje ne bi dovodila sigurnost cestovnog prometa.  

 

Izvor: 3106