Arhiva 25.05.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

Stanko Makar na stečajevima zaradio neto 740.000 kuna!

Stečajni upravitelj Stanko Makar Trgovačkom sudu u Varaždinu uputio je početkom ožujka završna izvješća s prijedlozima obustave i zaključenja stečajnog postupka nad dva velika međimurska slučaja, “Trgocentra” i “Međimurske štedionice” u stečaju.
Tako su konačno završeni dugotrajni i vrlo skupi postupci u kojima su vjerovnici potraživali milijunske iznose, a bez posla je ostalo ukupno nekoliko stotina ljudi. Stečaj nad “Trgocentrom” d.d. otvoren je 27. listopada 2004. godine, a završno ročište održano je 8. ožujka 2011. godine.
Ono što posebno treba istaknuti u slučaju stečaja “Trgocentra” činjenica je da su bivši radnici (stečajni vjerovnici prvog višeg isplatnog reda) svoja potraživanja (oko 3,3 milijuna kuna) podmirili u stopostotnom iznosu. Ukupna utvrđena potraživanja svih vjerovnika iznosila su velikih 88,5 milijuna kuna, isplaćeno je 50,4 milijuna od ukupnih potraživanja, ili 56,71 posto. Nešto novca, malo više od milijun kuna, rezervirano je za vođenje parničnih i ovršnih postupaka koji se nastavljaju, kao što je parnica protiv Aspell Polymeres s.n.c. Paris i za osporenu tražbinu “Meplasta” d.d. u stečaju, čija stečajna upraviteljica Marija Holetić nije prihvatila prijeboj međusobnih tražbina između “Meplasta” i “Trocentra”. U stečajnom postupku prodano je ukupno 30 “Trgocentrovih” nekretnina za iznos od 45,5 milijuna kuna, a od imovine su ostale još samo dvije nekretnine čija je vrijednost procijenjena na pola milijuna kuna, a iste se ne mogu prodati zbog neriješenih vlasničkih odnosa i parničnih postupaka koji se oko njih vode. Ukupni troškovi stečajnog postupka “Trgocentra” iznose 5,5 milijuna kuna.
Međimurska
štedionica
Stečaj nad “Međimurskom štedionicom” d.d. otvoren je 17. ožujka 2004. godine, a završno ročište održano je 25. ožujka ove godine. Potraživanja svih vjerovnika prema Međimurskoj štedionici u stečaju iznosila su nešto više od 187 milijuna kuna, od čega su se u stopostotnom iznosu uspjeli namiriti vjerovnici prvog i drugog višeg isplatnog reda, dok su se vjerovnici trećeg isplatnog reda namirili u 90-postotnom iznosu. Vjerovnicima sva tri viša isplatna reda isplaćena su ukupno 23 milijuna kuna. Stečajna uprava (Nikola Jakir, Lidija Belamarić i Stanko Makar) uspjela je unovčiti imovinu “Međimurske štedionice” u iznosu od 32,7 milijuna kuna. Na žiro-računu su ostala 2,3 milijuna kuna, što je rezervirano za daljnje vođenje spora s Veneto bankom d.d. Sveukupni troškovi stečajnog postupka “Međimurske štedionice” iznosili su 7,2 milijuna kuna. Iako se stečajevi i Trgocentra i Međimurske štedionice, s obzirom na dugotrajnost i činjenicu da praktički više ne postoji mogućnost unovčenja stečajne mase, obustavljaju i zaključuju, oni se nastavljaju u ime i za račun stečajne mase i do okončanja svih parničnih postupaka.
V.Trstenjak

Koliko su zaradili stečajni upravitelji?

Stečaj “Trgocentra” uspješno je vodio Stanko Makar kojemu je pripala nagrada u neto iznosu od okruglih 300 tisuća kuna. Tome treba dodati 380 tisuća kuna za troškove doprinosa i putnih troškova te 35 tisuća kuna za troškove osiguranja.
Stečaj “Međimurske štedionice” vodila je Stečajna uprava kojoj je isplaćena ukupna bruto nagrada od 2,6 milijuna kuna. U neto iznosima, Stanku Makaru pripalo je 440 tisuća kuna, Lidiji Belamarić 340 tisuća, a Nikoli Jakiru 99 tisuća kuna. Stanko Makar tako je u nešto više od pet godina samo na ova dva stečaja (Makar je stečajni upravitelj u još niz tvrtki u stečaju) zaradio neto iznos od 740 tisuća kuna (vt)

AP TOURS mijenja Lapainea

Za četvrtak, 2. lipnja na Trgovačkom sudu u Varaždinu sazvana je skupština vjerovnika AP Toursa u stečaju na kojoj će se odlučivati o zahtjevu SSSH-a za smjenom stečajnog upravitelja Marka Lapainea. Zahtjev za smjenu stečajnog upravitelja propalog AP Toursa u SSSH-u obrazlažu činjenicom da od samog početka stečajnog postupka stečajni upravitelj nekorektno i na štetu radnika i AP Toursa vodi postupak. (vt)

Izvor: 2926