Arhiva 04.06.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:22.

Stanorad zatražio predstečajnu nagodbu

Direktor Gradskog poduzeća Stanorad iz Čakovca Andrej Gregorec 24. travnja uputio je FINI prijedlog za otvaranje skraćenog postupka predstečajne nagodbe. Ukupan dug Stanorada, u kojem je zaposleno 18 ljudi, na dan podnošenja prijedloga iznosio je 491.095 kuna. Međutim, nagodbeno vijeće 16. svibnja zaključilo je kako Stanorad nije dostavio potrebnu dokumentaciju - izvješće o financijskom stanju i poslovanju dužnika, podatke o ukupnom iznosu tražbina vjerovnika na dan sastavljanja financijskog izvještaja, popis vjerovnika koji imaju pravo odvojenog namirenja, izjavu da predstečajna nagodba neće utjecati na tražbine vjerovnika, ovjerenu izjavu o točnosti financijskog izvješća te ovjerene sporazume s vjerovnicima o prihvaćanju plana financijskog restrukturiranja. Ukoliko Stanorad ne dostavi potrebnu dokumentaciju (rok je 15. lipnja), Nagodbeno vijeće najavilo je da će odbaciti prijedlog za otvaranje postupka predstečajne nagodbe.
Direktor društva Andrej Gregorec u petak nas je obavijestio da je Stanorad prikupio svu potrebnu dokumentaciju i da će na vrijeme biti dostavljena Nagodbenom vijeću. Dug od blizu pola milijuna kuna, tvrdi Gregorec, je dug prema državi s osnova poreza te je od tog duga gotovo 300 tisuća zapravo kamata na dug. Stanorad predlaže da država otpiše kamate, a ostatak da se reprogramira. Ako Nagodbeno vijeće odbaci prijedlog za otvaranje nagodbe, a država kao vjerovnik bude inzistirala na naplati, pokušat će se na neki drugi način razriješiti situaciju, pa je na kraju moguć i stečaj.
POSLJEDICE ZA SUVLASNIKE?
Budući da je Stanorad tvrtka koja se bavi upravljanjem stambenim zgradama, postavlja se pitanje kakve posljedice predstečajna nagodba može imati na suvlasnike stambenih zgrada. Gregorec tvrdi nikakve jer se oni u ovoj predstečajnoj nagodbi ne pojavljuju niti kao vjerovnici, niti kao dužnici prema tvrtki, a osim toga, svaka zgrada ima svoj zaštićen račun. Tako bi, u slučaju stečaja, u stečaj išao tvrtkin račun, a zgrade bi ostale izvan toga. Jedini vjerovnik u ovom slučaju je država, odnosno porezna uprava.
V.Trstenjak

Izvor: 3032