Arhiva 07.08.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:48.

Starinska žetva kod obitelji Jakopić u Herjakovčini

Prizorima kakvi se danas mogu vidjeti rijetko gdje svjedočili smo u subotu, 26. srpnja. Obitelj Jakopić iz Železne Gore na polju nedaleko od mjesta Herjakovčina organizirala je tradicionalnu žetvu žita, onako kako se to, prema riječima gazde Zvonka Jakopića, radilo prije četiri i više desetljeća - uz korištenje srpova i kosa. 

Osim članova obitelji i rodbine, živopisnoj i veseloj žetvi pridružili su se i brojni mještani Železne Gore i okolnih naselja. Počelo se već u ranu zoru, da bi posao do podneva bio završen, a domaćini su se pobrinuli i za odličnu zakusku.

- Ovo je prva godina, a nadam se da će takva žetva i druženje kod nas postati tradicionalni te da će stari običaji ostati živjeti, rekao nam je Zvonko Jakopić. Uz njega, u žetvi su sudjelovali Alojz Hunjadi, Ivan Novak, Danica Polanec, Stanko Heric, Dušan Rebernik, Željko Bogdan, Jasenka Novak, Drago Novak, Zlatko Jakopić, Darinka Kolmanić, Stanko Bogdan, Franjo Vurušić, Davor i Dragica Čavničar te brojni drugi pomagači. Među njima su bili i zamjenica međimurskog župana Sandra Herman, načelnik Općine Štrigova Stanislav Rebernik, poznati vinar Bojan Štampar te humorist Ivan Bene, poznatiji kao Đura z Međimurja. Više pogledajte u fotoreportaži.

Velimir Kelkedi

Izvor: 3093