Arhiva 26.11.2009. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:35.

Starost u miru u domu ljudske topline

U četvrtak, 12. studenoga u čakovečkom Domu za starije i nemoćne osobe svečano je obilježena 30. obljetnica utemeljenja i rada te ustanove.
U prigodnom osvrtu na protekle godine Štefica Martinez, ravnateljica Doma, naglasila je da se radi o ustanovi čija je gradnja motivirana željom da se ljudima treće dobi osigura – ukoliko to žele pod krovom Doma (ili silom nemilih zdravstvenih prilika moraju), dostojanstven, ljudski prihvatljiv i siguran život u starosti.
Od 1979. godine, kada je Dom počeo raditi s ukupno 170 kreveta kapaciteta, pa do danas, kada raspolaže (s depadansom) s ukupno 280 kreveta, svoj mir i utočište u Domu je našlo ukupno 2.200 korisnika, ali i 276 prognanika i izbjeglica u ratnom vremenu.
Danas u Domu žive 282 korisnika, njih 150 je u jedinici za pojačanu njegu, a 132 koriste stambeni dio. Velik je i raspon godina – najstariji korisnik ima 99 godina, a najmlađi 41.
Naraslo je brojem i osoblje Doma. 1979. godine 18 je zaposlenika brinulo o potrebama korisnika, a danas u Domu radi 76-ero ljudi sa stručnim kvalifikacijama potrebnim za rad s osjetljivom populacijom seniora.
Na lijepoj obljetnici, ali i uspješnom radu, došao je čestitati i župan međimurski Ivica Perhoč koji nije bio jedini gost na proslavi.
Prigodni pokloni na proslavi uručeni su Ani Gotal, Tereziji Kamenić, Bosiljki Križnik, Marinki Šipoš i Miri Vadlji - zaposlenicama koje su 30 godina (od utemeljenja) u Domu, te bivšim ravnateljicama - Zori Jurišagi i Olgi Nenadović.
Proslava bez pjesme i plesa ne bi bila prava proslava, pa je na svečanosti zapjevao zbor korisnika Doma, zasvirali su Ladislav Varga i Marko Žerjav, pjevao je i Bojan Jambrošić, medicinska sestra, zaposlenica Doma Katica Blažon je recitirala, a nakon svečane večere sastav Vertigo digao je na ples i one koji više nisu računali da mogu plesati.
Za dane vikenda pripremljena je i izložba radova korisnika Doma koju su autorice radova s ponosom pokazale posjetiteljima. (MB)

Izvor: 2848