Arhiva 08.06.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

STEČAJEVI: Smijenjen Marko Lapaine

Marko Lapaine, odvjetnik iz Varaždina, više nije stečajni upravitelj AP Toursa u stečaju, a stečaj ove bivše prijevozničke tvrtke dalje će voditi stečajni upravitelj Stanko Makar iz Ludbrega. Odlučeno je to na skupštini vjerovnika održanoj u četvrtak, 2. lipnja na Trgovačkom sudu u Varaždinu. Novoimenovani stečajni upravitelj u roku od 24 sata trebao je (a to je i učinio) Sudu podnijeti svoju pisanu izjavu, a stečajni sudac tada donosi rješenje o potvrdi novog stečajnog upravitelja te određuje potrebne mjere radi primopredaje dužnosti. Smjena Marka Lapainea rezultat je stalnog upozoravanja Franje Veblea iz SSSH-a, koji je predstavnik dijela bivših radnika, na navodne brojne nepravilnosti koje je stečajni upravitelj napravio tijekom vođenja stečajnog postupka. Sada već bivšem stečajnom upravitelju najviše je zamjereno pogrešno obračunavanje radničkih potraživanja (otpremnine ) te slanje obračuna Agenciji za zaštitu radničkih potraživanja prije nego su ta potraživanja priznata na ispitnom ročištu. Agencija je zbog toga odbila isplatiti radnike. Otkazi radnicima uručeni su tek nakon otvaranja stečaja, nepravomoćno je izgubljena parnica s tvrtkom Maravić, za što tvrtka potražuje 575 tisuća kuna za troškove parničnog postupka. Stečajni upravitelj samoinicijativno je, bez odluke Odbora vjerovnika, podnio žalbu na presudu, što će AP Toursu u slučaju potvrde presude donijeti nove troškove, a također za nastavak parnice nije rezervirao sredstva jer na žiro-računu AP Toursa u stečaju nije bilo toliko novca...
V.Trstenjak

Dva izračuna otpremnina
Za 54 bivših radnika AP Toursa Lapaine je napravio izračun potraživanja s osnova otpremnina i neiskorištenih godišnjih odmora u iznosu od 860 tisuća kuna.
Međutim, na kućne adrese radnika stigli su drastično manji obračuni, na što je reagirao Sindikat, a Lapaine je to pravdao pogreškom u izračunu. (vt)

Visokogradnja protiv Ingre
Nakon što je, poslije gotovo 15 godina sudovanja i nekoliko nepravomoćnih presuda u korist Visokogradnje, Visoki trgovački sud pravomoćno presudio u korist zagrebačke Ingre, u sporu vrijednom oko 6 milijuna američkih dolara za radove izvođene u Libiji, od Vrhovnog suda RH zatražena je revizija cijelog postupka. Međutim, Vrhovni sud se niti do danas nije očitovao o zahtjevu za reviziju. (vt)

Izvor: 2928