Arhiva 05.12.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:59.

Stečajni Čaraparije Uršulin (ras)prodaje Čateks?!

Stečajni upravitelj MTČ Tvornice čarapa d.d. u stečaju Želimir Uršulin 27. listopada oglasio je javnu prodaju imovine stečajnog dužnika. Predmet prodaje su dionice Čateksa u vlasništvu MTČ Tvornice čarapa. U pitanju je vlasnički paket od 82.973 komada otplaćenih dionica čija je nominalna vrijednost 200 kuna po dionici. To je 33 posto ukupno izdanih dionica Čateksa, a stečajni upravitelj odlučio ih je ponuditi na tržištu po cijeni od 3,318.920 kuna, odnosno po početnoj cijeni od 40 kuna po dionici, čak pet puta manjoj od mininalne vrijednosti. Založno pravo nad ovim Čaraparijinim vlasništvom ima Societe Generale-Splitska banka d.d.
Podsjetimo, Čaraparijino vlasništvo 33 posto Čateksa sve do stečaja bilo je predmet velikih trvenja između tadašnjih vlasnika Čaraparije i Čateksa, kada, unatoč vlasništvu, Čarapariji niti u najmanjem dijelu nije dopuštana niti upravljačka niti nadzorna funkcija u Čateksu, a svojevremeni pokušaj Čaraparijinog preuzimanja Čateksa neslavno je propao, uz velik otpor radnika Čateksa. Radnici su, uglavnom vlastitim kreditnim zaduženjima, došli do 55 posto vlasništva nad Čateksom, a ovo “radničko samoupravljenje” i dandanas znači mogućnost da se u perspektivi odbije bilo koji potencijalni vlasnik koji im se ne sviđa. Naime, otkupom 33 posto (po zakonu se to mora učiniti nakon otkupa 25 posto plus jedna dionica), budući potencijalni vlasnik dužan je objaviti ponudu za preuzimanje. Svojevremeno je to napravila i Čaraparija, ali radnici tada nisu htjeli prodati svoje dionice. Čateksovci su tada bili pod velikim pritiskom jer se prodaja dionica Čarapariji smatrala gotovo “izdajom”. Zato sada čudi izostanak komunikacije između prodavatelja (stečajnog upravitelja) i Čateksa budući da će eventualna prodaja dionica predstavljati značajan događaj u poslovanju Čateksa, čije su dionice na burzi.
U igri je i Davor Patafta
Direktor Čateksa Davor Sabolić u petak nam je potvrdio kako je za javni poziv saznao “gotovo slučajno”:
- Ja, kao Uprava Čateksa, o tome nisam bio obaviješten, a trebao sam biti jer smo društvo koje kotira na burzi i o svim relevantnim činjenicama moram obavijestiti burzu i medije, rekao je Sabolić.
Stječe se dojam, a misli to i Sabolić, da stečajni upravitelj zapravo ovim potezom “ispipava” tržište prije nego krene u “pravu” prodaju. Kako god bilo, činjenica je da su na poziv stigle tri ponude, među njima i ona, najblaže rečeno, kontroverznog varaždinskog poduzetnika Davora Patafte. Patafta je, ne tako davno, bio na naslovnicama svih hrvatskih medija zbog niza afera, a završio je u pritvoru zajedno s bivšim gradonačelnikom Varaždina Ivanom Čehokom zbog su
mnji u kriminalne aktivnosti. U jeku afere oko varaždinskog otpada (svoju tvornicu za preradu otpada Patafta je, kako pišu neki mediji, prodao zagrebačkom poduzetniku Ivanu Pripuzu), Patafta je preko svoje dugoreške tvrtke ušao i u Čarpariju, ali je ta priča neslavno završila, pa je Patafta izbačen iz Čaraparije. Radilo se o ugovoru o zakupu pogona tvornice čarapa koji Patafta nije ispoštivao.
Jedan od ponuđaača je i Nenad Bakić, bivši vlasnik portala MojPosao i najveći pojedinačni vlasnik varaždinskog Varteksa. Iz Varteksa je u Čateks došao i pokojni direktor Damir Vitez, a s Varteksom je Čateks ne tako davno (u rujnu 2011. godine) potpisao ugovor o strateškom savezu.
Kao treća strana, pojavili su se i radnici (oni drže 55 posto) koji su, navodno, poslali i najpovoljniju ponudu, međutim, i njihova ponuda vjerojatno je znatno niža od početne koju je objavio stečajni upravitelj, pa od cijelog posla vjerojatno zasada neće biti ništa. Osim ako Banka ne odluči riješiti se dionica po bilo kojoj cijeni.
Vlado Trstenjak

Izvor: 3058