Arhiva 17.10.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:47.

ŠTEDNJA? Kako je župan Posavec podvalio kukavičje jaje vijećnicima?

Vijećnici Skupštine Međimurske županije, njih 41, od iduće će sjednice, umjesto 600 kuna, koliko su do sada dobivali po sjednici, dobivati “samo” 420 kuna naknade. Manje će od protekle sjednice Skupštine, održane proteklog četvrtka, dobivati i predsjednik Skupštine. Njemu će, umjesto 2.000 kuna, koliko je do sada dobivao mjesečno, bez obzira na broj sjednica, ubuduće svaki mjesec biti isplaćivano 1.500 kuna.
U obrazloženju odluke piše da se 30-postotno smanjenje naknade vijećnicima i 500 kuna fiksnog umanjenja predsjedniku predlaže zbog “racionalizacije županijskih troškova”. Tako će po svakoj sjednici Skupštine županijski vijećnici “racionalizirati županijske troškove” za točno 7.380 kuna. Ako ih je u prosjeku deset godišnje, to je lijepa svotica od 73.800 kuna. Tome treba pridodati još 6 tisuća kuna, za koliko će troškove poslovanja Županije “racionalizirati” predsjednik Skupštine. Inače, svaka sjednica Skupštine, iako precizan izračun zapravo ni ne postoji, porezne obveznike košta najmanje 60 tisuća kuna. Demokracija košta, rekli bi cinici.
PREVEO IH ŽEDNE PREKO VODE
Matija Posavec, “najštedljiviji hrvatski župan”, kako su ga nazvali u medijima, na čiji je prijedlog ova priča i pokrenuta, vijećnicima je, međutim, svjesno podmetnuo “kukavičje jaje” jer u istom obrazloženju piše kako će se sredstva dobivena smanjenjem od naknada vijećnika i predsjednika Skupštine usmjeriti u Međimursku zakladu solidarnosti “Katruža” i Međimursku zakladu za obrazovanje “Dr. Vinko Žganec”, svugdje po 50 posto. Pitanje vrijedno stotinjak tisuća kuna godišnje je - kako će to “preusmjeravanje” pridonijeti “racionalizaciji županijskih troškova” kada apsolutni iznos koji Županija mora izdvojiti za vijećnike i predsjednika ostaje u lipu isti kao što je bio i do sada?! I jedna i druga zaklada jako su potrebne Međimurju, i jednoj i drugoj zakladi upravitelj je župan Matija Posavec koji je na ovaj način objema zakladama osigurao lijep izvor prihoda.
E, sad, tko bi od vijećnika bio dovoljno politički hrabar, ili (politički) nepismen, pa da se javno suprotstavi humanoj ideji, posebno kad je u pitanju Zaklada “Katruža” koja je do sada pomogla brojnim Međimurcima. “Katruža” je već odavno nezamjenjiva, međutim, nedavno osnovana Međimurska zaklada za obrazovanje, čini se, ima problema s financiranjem, pa će se sada “poluprisilno” puniti (i) iz vijećničke naknade. Zaklada je zapravo izvorna predizborna ideja Matije Posavca koju gospodarstvenici i javnost očito nisu dovoljno prepoznali.
U raspravi je SDP preko svog vijećnika Mladena Horvata tek upozorio da se provedba cijele ideje mora odvijati u okvirima zakona, a HDZ-ovci (Darko Horvat i Ivan Novak) pitali su po kakvoj je formuli ovo napravljeno.
BAČENA
RUKAVICA
HDZ-ovci su županu bacili rukavicu u lice najavivši da će se odreći cijele naknade ako župan sebi smanji plaću za 30 posto. Ovaj je to potumačio kao ucjenu na koju ne može pristati “jer nismo na placu”. Kako god, vijećnici su na kraju većinom glasova sami sebi smanjili naknadu za 30 posto. Tek nakon skupštine prepričavalo se kako ih je župan Posavec zapravo preveo “žedne preko vode” i uvođenjem “Katruže” u cijelu priču praktički ih prisilio da se odreknu 180 kuna po sjednici.
Vladimir Trstenjak

Izvor: 3051