Arhiva 09.08.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

ŠTEFANEC: Lopovi odnijeli 40 tovljenih pataka

- Nije to baš katastrofa, ali je ozbiljna šteta za posao - tako nam je Darko Horvat (42) iz Štefanca komentirao udarac koji su mu zadali lopovi u noći s prošlog ponedjeljka na utorak (30. na 31. srpnja). Darko se bavi uzgojem pataka, a te noći ukradeno mu ih je četrdeset. Poljoprivredne krađe su učestale, ali obično se krade s polja. Krađe živadi rjeđe su, zahtijevaju više drskosti, obično se treba i približiti vlasniku peradarnika, kao u ovom slučaju. Darko je s ovim poslom počeo pred deset godina - strukom tesar, ostao je bez posla s propašću Visokogradnje Građevnog kombinata, a onda i otišao u invalidsku mirovinu. Rekao nam je:
- Majka koja je bolesna prima 600 kuna, ja 1.400. Od toga se ne može pošetno živjeti, trebalo se okrenuti nekom poslu. Neki u takvoj situaciji i čekaju, ali ja nisam htio, odlučio sam se za uzgoj pataka i počeo s pedesetak komada.
Darko nema stalno prodajno mjesto. Objašnjava:
- Kupci dolaze sami ili nazovu, pa pitaju - Darko, kad će patka. Stvorio sam si tržište, pazeći na kvalitetu i cijenu. Tako sam dogurao do sadašnje godišnje proizvodnje od petstotinjak komada.
To nije velika farmerska proizvodnja, pa je ukradenih 40 komada tim veća šteta. Darko objašnjava:
- Za tih 40 pataka dobio bih 4 tisuće kuna, za 2 tisuće bih nabavio dvije stotine mladih pataka, za novi ciklus tova do optimalne težine, a za druge 2 tisuće pet metara smjese. Tim novcem bila bi osigurana polovica sljedećeg ciklusa uzgoja, do Sisveta koji su špica sezone na tržištu ove vrste mesa.
Lopovi su znali kad udariti, a i otkuda - došli su s vrta, napravili si ulaz među daskama drvenog štaglja i odnijeli 40 ptica koje su bile spremne za tržište - dosegnule su optimalnu težinu od oko 3 kilograma. Peradarnik je sada prazan. Lopovi su ostavili 12 ptica, ali ih je Darko sam zaklao i stavio u zamrzivač – zlu ne trebalo. Na sreću, ovo je prvi ovakav slučaj. Darko i bez ovoga osjeća posljedice krize. O tome kaže:
- Običan radni čovjek ne može si priuštiti patku. Tu, u samom Štefancu vidim da su kupci ljudi koji imaju strane mirovine ili oni koji poslovno ili imovinski stoje bolje od prosjeka.
Pritisak krize ionako znači prijetnju poslovnoj računici, moglo se i bez ove “pomoći”. Slaba je utjeha što je policija brzo utvrdila sumnjivce, pa se može vjerovati da će lopovi uskoro biti prijavljeni pravosuđu.

Izvor: 2989