Arhiva 10.10.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:47.

Stigao je mraz

Iako smo ga danima najavljavali, prošlotjedni mraz neke je neugodno iznenadio. Naravno, prije svega poljoprivrednike, vrtlare i cvjećare.
Nadamo se da ste zaštitili osjetljive biljke. Slabog mraza bilo je već ponegdje u četvrtak, a u petak se temperatura zraka spustila na -2 Celzijeva stupnja.
To je bilo nešto ranije zahladnjenje od prosjeka jer još uvijek nije doba za prvi mraz. U gorju se temperatura spustila i do -6°C. U subotu je mraza bilo samo malo, a od nedjelje je s oblacima ipak zatoplilo, pa se jutarnja temperatura podigla na 9 Celzijevih stupnjeva. Mraza sljedećih nekoliko dana neće biti. Imat ćemo više oblaka, a povremeno je moguće i malo kiše.
U takvim uvjetima šanse za mraz nema, ali moglo bi biti jutarnje magle. Općenito će ovaj tjedan biti malo toplije nego prošli, zapravo primjereno prvoj polovici listopada.

Srećom, prošlog tjedna kiše je bilo puno manje, ali je bilo slabog mraza! Taj mraz danima je bio najavljivan, pa se nadamo da nikoga nije zatekao nespremnog. U ovom tjednu više neće biti mraza. Povremeno je moguća slaba kiša, pa će poljoprivrednici morati paziti na radove. Opširnije u nastavku.
Ponedjeljak bi bio pretežno oblačan, moguća su kraća sunčana razdoblja, a samo ponegdje koja kišna kap. Zaista bi u većem dijelu naše županije vrijeme danas trebalo biti većinom suho.
Ostaje svježe, ali ne onako hladno kao prije vikenda. Ujutro neće biti mraza, ali je moguća magla ili niska naoblaka. Najviša dnevna temperatura sa sunčanim bi razdobljima mogla porasti i do 16 Celzijevih stupnjeva.
Nekako je opća slika da bi u ponedjeljak ipak prošlo većinom suho, onda je veća mogućnost za kišu tijekom utorka i srijede. Iako bi i tijekom ta dva dana moglo biti kraćih sunčanih razdoblja, općenito će biti više oblaka nego sunca. Mjestimice može pasti malo kiše, ali ne u velikim količinama. U jutarnjim satima može biti sumaglice ili magle. Vjetar će biti većinom slab, a temperatura zraka oko prosjeka za mjesec listopad – ujutro blizu 10°C, a danju oko ili malo iznad 15 Celzijevih stupnjeva.
U četvrtak ujutro isto je moguća magla. Zatim malo sunca, a tijekom dana sve oblačnije, uz moguću kišu ili pljuskove. Još će biti toplo, uz relativno nepovoljnu biometeorološku situaciju, pa se kod meteoropata i kroničnih bolesnika mogu pojaviti manje tegobe poput nervoze, glavobolje, a u noći na petak moguć je lošiji san.
Ni petak neće biti puno drugačiji. Izmjena sunca i oblaka, a povremeno može pasti malo kiše. Količina oborina trebala bi biti mala. Bit će relativno toplo, uz dnevnu temperaturu čak do 20 Celzijevih stupnjeva.
Malo povoljnije izgleda u danima vikenda. Iako neće biti posve stabilno, vrijeme će ipak biti sunčanije, s manje kiše. Možda čak izdrži i posve suho, za što je šansa veća u nedjelju i osobito ponedjeljak. Ako slučajno i bude kišice, to će biti prolazno i kratkotrajno. Temperatura zraka bit će dosta visoka, možda čak i malo iznad 20 Celzijevih stupnjeva. Moramo napomenuti da je to još daleko, pa su moguće promjene.
Za precizniju vremensku prognozu nazovite 060-555-555. Cijena 3,49 kn/min. s fiksnih te 4,78 kn/min. s mobilnih mreža. Davatelj usluge HT d.d., Savska cesta 32, Zagreb, info tel. 0800-1234. (prognoza izrađena 7.10.)

Izvor: 3050