Arhiva 02.03.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:13.

Stigao prvi STEINER-EXPRESS u Donji Kraljevec

Kako je bilo i najavljeno, u Donji Kraljevec u petak je, u okviru obilježavanja 150. obljetnice rođenja dr. Rudolfa Steinera, u kružnoj turi kojom je prolazio mjestima u kojima je dr. Steiner boravio i radio za svog života, stigao prvi Steiner-express, poseban vlak pun poklonika lika i djela antropozofa dr. Rudolfa Steinera.
Ukupno 190 gostiju koji su se u vlak ukrcavali u Koelnu, Manheimu, Stuttgartu, Muenchenu i Grazu stiglo je u Donji Kraljevec na proslavu na kojoj im je predstavljeno Steinerovo rodno mjesto i planovi vezani uz Centar dr. Rudolfa Steinera u gradnji te gostoprimstvo na kakvo malo suspregnuti Europljani inače nisu navikli.
Riječi dobrodošlice gostima su uputili Josip Mlinarić, predsjednik Općinskog vijeća, u ime Općine Donji Kraljevec i Zlatko Lovrenčić, predsjednik Upravnog vijeća Centra dr. Rudolfa Steinera.
Čak je osam programskih sadržaja u Donjem Kraljevcu, Prelogu i Čakovcu obuhvatilo obilježavanje 150. obljetnice rođenja dr. Steinera, ne računajući protokolarne mimohode i nazdravičarenje, ali bi za buduće slične događaje s kojima u Donjem Kraljevcu računaju trebalo zapisati i poneko iskustvo. Primjerice – treba li onima koji o liku i djelu dr. Steinera znaju više od nas držati zamorne govore na studeni i sjevercu koji je nemilice brijao ako znamo da su došli upijati dojmove o jednoj za njih posebnoj destinaciji, a ne slušati povijesnu faktografiju koju sami bolje poznaju.
No, dobrim se namjerama ne može prigovoriti, a sa sigurnošću se može računati da će gosti koji su u Donjem Kraljevcu dočekani s limenom glazbom, kuhanim vinom i domaćim kolačima svojim znancima i prijateljima, steinerovcima koji ovaj put nisu mogli doći, preporučiti posjet malom Međimurju. Tim više što se na povratku Steiner-express nakon Donjeg Kraljevca dotiče nekoliko novih europskih kolodvora – Brunna am Gebirge, Neudorfa, Beča...
Prvi dolazak Steiner-expressa u Donji Kraljevec prošao je dobro, domaćini su upamtili obećanja gostiju da će pomoći u gradnji Centra dr. Rudolfa Steinera, a ta bi se priča mogla razviti u dobrom smjeru.
M.Belčić

Izvor: 2914