Arhiva 13.03.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:21.

Stjepan Koraj: Meštri u Remetincu ili na sudovima

Proteklog je tjedna u organizaciji REDEA-e u TIC-u Čakovec održana prezentacija poticajnih mjera Ministarstva poduzetništva i obrta za 2013. godinu pod nazivom Impuls 2013. Na prezentaciji je pred brojnim poduzetnicima govorio pomoćnik ministra Stjepan Koraj (SDP). U razgovoru nakon prezentacije, na koju se - na zadovoljstvo Koraja, okupilo neočekivano puno poduzetnika, pomoćnik ministra približio nam je najnovije mjere, ali i svoj rad u Ministarstvu.
Koji su ciljevi poduzetničkog Impulsa 2013?
- Prvi cilj je poslovnim subjektima omogućiti postupnu prilagodbu uvjetima i kriterijima koje će ubuduće morati ispunjavati prilikom korištenja strukturnih sredstava EU. Nadalje, to je stvaranje jeftinih izvora financiranja, omogućavanje lakšeg razvoja inovativnih tvrtki, unapređenje poduzetničke infrastrukture, poticanje udruživanja u klastere i zadruge te jačanje poslovne konkurentnosti putem novih tehnologija.
Kakva su poboljšanja u odnosu na prethodnu godinu?
- Ove smo se godine izborili za dvostruko više sredstava u odnosu na proteklu godinu. Za 2013. godinu taj je iznos respektabilnih 730 milijuna kuna. Odradili smo velik posao smanjivanja administriranja, tako da poduzetnici više ne moraju skupljati hrpu papirologije, što - osim uštede vremena, znači i značajno manje troškove.
Maksimalan iznos potpore udvostručen je na 1,4 milijuna kuna. Prošle godine odobrene su ukupno 2.464 potpore, u prosječnom iznosu od 68.685 kuna. To je u odnosu na 2011. godinu smanjenje broja potpora za više od polovice, ali je zato pojedinačni iznos potpore povećan za 90 posto.
Čini mi se da je to čak i više nego za brodogradnju?
- Točno, po prvi su put ove godine potpore za malo i srednje poduzetništvo veće nego za brodogradnju, tako da se počela stvarati nekakva ravnoteža malog i velikog gospodarstva. Na već spomenuti iznos, treba dodati i potpore iz drugih ministarstava, tako da će ukupno za malo i srednje poduzetništvo biti dodijeljeno preko 1,1 milijardi kuna potpora.
Vodi li to oporavku malog i srednjeg gospodarstva?
- Dosta je pesimizma, s optimizmom možemo gledati na razvoj obrtništva i poduzetništva. Činjenica je da su svi pokazatelji poslovanja malog i srednjeg poduzetništva u prvih devet mjeseci protekle godine u porastu u odnosu na prethodnu godinu.
Jeste li zadovoljni svojim učinkom u Ministarstvu? Nedavno je predsjednik međimurskog HDZ-a Darko Horvat Međimurce koji su u ministarstvima, pa tako i Vas, svrstao u “drugu ligu političara” koji ništa nisu donijeli Međimurju...
- Poštujem gospodina Horvata i nije mi jasno zašto mu je trebala takva nekorektna izjava. Kao prvo, gospodin Horvat dobro zna da su osobe koje spominje, uključujući i mene, državni dužnosnici, dakle, najviše rangirani političari. On je bio državni službenik i trebao bi znati razliku. Govoriti da nismo ništa odradili za Međimurje nije točno. Moj prvi projekat bio je organizacija Nacionalnog savjetovanja za poduzetnike, projekat koji se odrađivao u vrijeme prijašnjih mandata u Šibeniku, uz trošak od 1,5 milijuna kuna, prošle je godine realiziran u Toplicama Sveti Martin za iznos od pola milijuna kuna, a isto će se ove godine u svibnju ponoviti u Toplicama Sveti Martin, uz nazočnost većeg dijela Vlade, premijera i petstotinjak poduzetnika iz cijele države. I normalno da je onda bilo prostora da se dijeli kolač koji g. Horvat spominje, a to što su sad glavni meštri za pripravku istog u Remetincu ili na raznim sudskim instancama i nije toliko čudno. Sudjelovao sam u realizaciji desetine projekata, izuzetno sam mnogo truda uložio u to da poduzetnici ne trebaju više “državi” plaćati za raznorazne potvrde i uvjerenja te ih nositi natrag istoj toj “državi”. Sada smo broj dokumenata koje poduzetnici trebaju uzimati uz nadoknadu sveli na samo jedan, a sljedeće godine neće trebati niti jedan. Također, poduzetnici koji su bili u obvezi dostavljati tromjesečna statistička izvješća FINI, to više neće trebati. Kolika je to ušteda, pokazuje podatak da je 100.000 trgovačkih društva potrošilo u prosjeku jedan radni dan za izradu istog, i tako u tri navrata tijekom godine. Pretvoreno u radne dane, to je trebalo odrađivati 1.200 zaposlenika tijekom cijele godine.
Predsjednik ste Upravnog vijeća Županijske bolnice. Tu ste također bili izloženi kritici.
- Mislim da stvarno nije bilo niti ima potrebe politizirati oko Bolnice jer se u otežanim ekonomskim okolnostima napravilo maksimalno što se može. Za potrebe dnevne politike putem medija izvlače se svakojake priče, uspoređuju se 2009. s 2012. godinom. Činjenica je da je 31.12.2009. godine, u mandatu u kojem sam ja ušao u UV Bolnice, ukupan dug Bolnice iznosio 135 milijuna kuna. Županijska bolnica tada je poslovala s 1,6 milijuna kuna u plusu. Poslovanje na dan 31.12.2012. godine pokazuje da je dug smanjen na 97 milijuna, a Bolnica je poslovala s plusom od 5 milijuna kuna. Sve ostalo su priče, a da ne povlačimo paralelu kakve su gospodarske okolnosti bile tada, a kakve u trajanju mog mandata. Očito je nekima suđeno da zadužuju, a nekima da kasnije vraćaju. Zahvalan sam članovima Upravnog vijeća na angažmanu, kao i ravnatelju te djelatnicima Bolnice na uloženom trudu.
Mislite li se jače politički angažirati?
- Moj politički angažman započeo je dvama mandatima vijećnika u Županijskoj skupštini. Nešto više od godine dana angažmana u Ministarstvu dragocjeno je iskustvo te mislim da taj posao moram prvo odraditi do kraja jer upravo je ovo pozicija kojom se čovjek može politički formirati. Kad imaš direktne “linkove” prema Vladi, Saboru, ministarstvima, tada je to prednost jer možeš puno toga napraviti i naučiti.
O tome što će se u budućnosti dogoditi i gdje ću se angažirati - teško je reći, međutim, ne vidim razloga da se, bude li to potrebno, ne uključim u aktivnosti, zavisno o razvoju situacije.
Molim Vas komentar aktualnih zbivanja unutar Vašeg SDP-a na županijskoj razini i u Gradu Čakovcu.
- Svaka politička stranka, pa tako i SDP, ima razne faze u svojoj aktivnosti. Posljedice suspendiranja Županijskog odbora SDP-a prije svega su se javile zbog nedovoljne komunikacije među članovima, međutim, i to je u međuvremenu otklonjeno, tako da predizborne aktivnosti teku bez poteškoća. Nikad u povijesti međimurski SDP nije imao bolje rezultate, prvenstveno mislim na mjesta potpredsjednice Hrvatskog sabora, dvoje saborskih zastupnika, dva pomoćnika ministra, župana i gradonačelnika te više načelnika općina.
Razgovarao
Vlado Trstenjak

PRVAK BALKANA U ATLETICI

S obzirom da je i sport značajna aktivnost u Vašem životu, imate li vremena, uz sve obveze, i time se baviti?
- Prošla godina bila je jedna od najuspješnijih u mom životu s obzirom da sam među atletskim veteranima u raznim disciplinama postao prvak države, državni rekorder te - u konačnici, prvak Balkana. Ove godine smanjio sam intenzitet treniranja, tako da se više mogu posvetiti drugim aktivnostima te što više vremena provesti s unukom Evanom. U međuvremenu sam postao i predsjednik Atletskog kluba Međimurje. (vt)

STEČAJNIM UPRAVITELJIMA NE ŽURI SE

Čujem da ste se dosta angažirali oko rješavanja problema u bivšem MTČ-u, Panexu...
- Slučaj Panex klasičan je primjer upropaštavanja tvrtke raznim političkim igrama. Nekoć uspješna tvrtka, već se duže od 20 godina povlači po raznim sudovima, agencijama, institucijama. S obzirom da je tu država skoro 96%-tni vlasnik, uvjeren sam da će se rješenje uskoro naći. Ono poduzetnicima koji posluju unutar tog prostora mora omogućiti poduzimanje dugoročnih projekata te prostor Panexa staviti u potpunu funkciju, s definiranim vlasničkim odnosima. Što se tiče MTČ-a, moram napomenuti da postoji potencijalni investitor koji želi pokrenuti proizvodnju i u početku, u prvoj fazi revitalizacije zaposliti stotinjak radnika, s procjenom da bi u konačnici moglo biti uključeno i do 500 radnika. Jedino me malo zabrinjava ne baš pretjerana agilnost stečajnih upravitelja. Očito im se ne žuri. (vt)

Izvor: 3020