Arhiva 24.07.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:48.

Stjuardesa Julija Rusak iz Kotoribe poletjela u visine!

Tridesetčetverogodišnju Juliju Rusak poznajem još iz vremena u kojem je bila učenica kotoripske osnovne škole. Nakon dugog niza godina, ponovo smo se susreli: samozatajna djevojčica odrasla je u sretnu i ispunjenu osobu. Danas je stjuardesa aviokompanije Air Emirates iz Dubajija. 

- Rođena sam prije 34 godine. Osnovnu školu pohađala sam u Kotoribi, nastavila srednju u Čakovcu za građevinskog tehničara visokogradnje te završila studij za odgojiteljicu na Visokoj učiteljskoj školi u Čakovcu. Bila sam nezaposlena oko dvije godine, zatim sam našla posao kod privatnika, radeći za minimalac.

Kad je i to postalo neizdrživo - dala sam otkaz. Kada više nisam imala što izgubiti, počela sam se prijavljivati, po meni, za takoreći nedostižna radna mjesta. To je rezultiralo prijemom u radni odnos kabinskog osoblja aviokompanije Alitalia, priča Julija Rusak koja je kasnije prešla u arapsku zrakoplovnu kompaniju te preselila u Dubai u kojem živi već sedam godina.

Jesu li stroga pravila koja stjuardese trebaju slijediti?

- Primjerice, pazi se na izgled: u kosi ne smiješ imati više od šest ukosnica, kosa ne smije visjeti i dopuštene su samo određene frizure, nokti smiju biti lakirani crvenom bojom, u skladu s odorom, a danas, kad je moja aviokompanija postala brend, ovim se mjerama poklanja još više pažnje.

Sjećate li se prvog leta?

- Moj prvi let bio je za Jordan. To je bio jedan let za koji se potroši cijeli dan, a ništa ne vidiš. Naime, kod destinacija koje su prilično blizu Dubaija odleti se na odredište, putnici se iskrcaju, ukrcaju novi,  pa „jaši“ natrag za Dubai. Takvi letovi baš i nisu popularni, a imamo ih pregršt. Ima i primamljivijih letova: onih koji podrazumijevaju 24 - 48 sati boravka u nekom nepoznatom gradu koji možemo razgledati. Takav prvi let bio mi je za Bangkok. Rasporedi koje sam dobivala bili su zahvalni - uspjela sam u kratkom roku vidjeti sydneysku operu, najčišći grad Singapur (ako se žvače na ulici i baci guma za žvakanje na cestu, kazna je više od 50 eura), Kineski zid u Pekingu, uspjela sam i u ekshibicijama kao, npr., skakanje iz aviona u Aucklandu, jahanje na slonovima u Šri Lanki, prošetati po ‘Walk of Fame’ u Hollywoodu, po Copacabani u Riju de Jeneiru, fotografirati se u Buenos Airesu kod D.A. Maradona stadiona, doživjeti čaroliju Niagarinih slapova u Torontu, provjeriti modu u Parizu, Londonu, Rimu, Barceloni, New Yorku, ovjekovječiti ‘druženja’ lavova i pingvina u JAR-u, svjedočiti ljepoti rajskih plaža kao što su Sejšeli ili Mauricijus i sl.

Koje vrline i vještine moraju posjedovati stjuardese?

- Uz obrazovanje, važne su vedrina, komunikativnost, avanturistički duh, empatičnost. Sretna sam što sam u kompaniji, odnosno u Emirates Cabin Crewtim koja broji samo oko 20.000 kabinskog osoblja. Zadovoljstvo mi je raditi i surađivati s kolegama iz više od 130 zemalja. Ukupno govorimo više od 50 različitih jezika.

Strah od letenja?

- Strah od letenja nije ni postojao s obzirom da su me zrakoplovi oduvijek fascinirali. Moj san počeo se ostvarivati kad sam otišla u Dubai. Pomalo mi zastrašujuće izgleda kad letimo iznad ledenih siga u području Grenlanda. Kao pomalo zastrašujuće izdvajam skakanje s aviona, tzv., ‘skydiving’ koji mi nije bilo lako obaviti, ali želja je bila veća.

Koja je sredina na Vas ostavila poseban dojam?

- Leti se u više od 140 destinacija diljem cijelog svijeta, što donosi otprilike 3.400 letova tjedno, a raznolikost destinacija velika je. Raduje me otići u Aziju na 3-satnu masažu i opuštanje u spa centar za samo nekoliko eurića, najbolji i najpogodniji šoping je u SAD-u i Ujedinjenom Kraljevstvu, a najrazličitija arhitektura dominira Europom, koja je omiljena među kabinskim osobljem. Ne mogu reći da sam preletjela apsolutno svaki kutak Zemlje, ali preletjela sam skoro cijeli svijet, pa mogu zaključiti da Hrvatska svojim prirodnim bogatstvom nadmašuje sve u tolikoj mjeri što se nalazi na listi najljepših zemalja. Kao posada smo smješteni u hotele s 5 zvjezdica te često ne vidimo bijedu u mnogim nerazvijenim zemljama.

AURORA 

BOREALIS I BRAD PITT

Pamtite li neki izniman doživljaj?

- Definitivno izdvajam auroru borealis kao nešto najupečatljivije što se može doživjeti u zimsko doba kad letimo preko Sjevernog pola. Zanimljivi znaju biti i putnici: kad je Brad Pitt letio iz Sydneya, kupio je sva sjedišta 1. klase, kako ga se ne bi ometalo tijekom leta.

Kako zadovoljiti zahtjevne putnike?

- Emirates je postao brend. Profesionalnost je temelj na koji se poziva apsolutno svaki pojedinac, a servis (za što smo  nagrađivani više puta) je nešto što se događa tijekom cijelog leta, bez obzira  trajao tri sata ili sedamnaest. Stvar je pojedinca koliko će osobnosti uložiti i usredotočiti se na servis i prema putnicima. Iako nudimo veliki izbor hrane i pića, bez obzira što je svako sjedalo opremljeno TV ekranom, što se djeci dijele igračke i dječji meniji, ima i onih kojima ni to što nudi Emirates nije dosta. I s njima treba znati. 

Imate li zemljaka među kolegama?

- Odlično se slažem s Azijatkinjama, a Filipinka Janice mi je najbolja prijateljica.

Da, ima Hrvata i Srba koji rado pomažu jedni drugima. Dobra sam sa svima. Rijetko se dogodi da baš i letimo skupa, ali kad se nađemo u istom avionu, definitivno je zabavnije, opušteniji smo, ima više smijeha.

Kontakti s obitelji, dolasci kući?

- Danas je nemoguće živjeti bez interneta, što meni olakšava komunikaciju s obitelji. Bez obzira kamo letim, nosim „laptop“ sa sobom, a i iz Dubaija se svakodnevno čujem sa svojima preko Skypea ili Facebooka. 

Uostalom, tu su i mobiteli. Prošle godine bila sam osam puta doma, a moji roditelji, Slavica i Alojz, obvezno dolaze u Dubai barem jednom godišnje. Ako letim u Europu, oni također dolaze i odsjedaju u hotelu u kojem sam smještena, a u Dubajiju sam ugostila i sestre te nećake.

Kakav je život u Dubaiju?

- Svašta bih mogla izdvojiti: cijena benzina - puni „tank“ se može dobiti po 10 eura, a 10 litara vode košta otprilike 8 kuna. Dubai je prošle godine pobijedio na Expou, pa će imati priliku izlagati ideje 2020. S time je porasla i cijena življenja - cijena stanovanja se povećala oko 40 posto, porasle su i režije, transport, hrana, odijevanje, zabava... 

Dubai nazivaju Las Vegasom Bliskog istoka - od najviše zgrade na svijetu Burj Khalife s Dubai Mallom (koji je najveći shopping centar u svijetu) do safarija po pješčanim dinama... Sve je moguće u ovome gradu u kojemu je i u prosincu voda ugodno topla za kupanje.

Mladen Grubić

Izvor: 3091