Arhiva 10.01.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:00.

Što nije jasno gradonačelniku Kovaču?!

Nepoznavanje zakonskih propisa ili nedostatak političke odlučnosti? To je pitanje koje se nameće samo po sebi nakon izjave gradonačelnika Čakovca Stjepana Kovača s nedavne konferencije za novinare da će u slučaju Stanorad reagirati kad dobije „crno na bijelo da je protiv nekoga pokrenut postupak“. List Međimurje u posjedu je službenog dopisa Policijske uprave međimurske, odnosno odgovora na naš upit u kojem se navodi da su, kako smo već pisali, službenici Policijske uprave međimurske, temeljem zahtjeva općinskog državnog odvjetnika u Čakovcu i izvješća Državnog ureda za reviziju, Područni ured Čakovec, proveli kriminalističko istraživanje u Gradskom poduzeću Stanorad d.o.o. Kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja da su spomenuto trgovačko društvo i njegova odgovorna osoba počinili kaznena djela „zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju“ i „povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga“, radi čega je protiv njih podnesena kaznena prijava općinskom državnom odvjetniku u Čakovcu, kaže se u odgovoru koji potpisuje glasnogovornik Policijske uprave međimurske Zdravko Kolarić. Crno na bijelo!
Postupak je, dakle, dovršen, barem što se prvog dijela tiče. Policija je svoje odradila, a nastavilo je Općinsko državno odvjetništvo u Čakovcu.
Ono teoretski može prijave i odbaciti, od Policijske uprave međimurske može zatražiti dodatne izvide, a isto tako i sa sadašnjim saznanjima sve proslijediti na sud. I sud, na kraju krajeva, u teoriji, cijeli slučaj može odbaciti. No, činjenica je da su Stanorad, kao i njegova odgovorna osoba u statusu osumnjičenika. Nadalje, činjenica je da policija, a to koliko nam je poznato niti ne čini, nije dužna obavijestiti, Grad Čakovec, gradonačelnika ili nekog drugog da je protiv nekog DORH-u podnijela kaznene prijave. Osim, prema Zakonu o pravu na pristup informacijama, na službeni upit koji je gradonačelnik, da bi mu bilo poznato više informacija, mogao postaviti policiji. Jednako, kao što smo to učinili mi.
V. Kelkedi

Utaja poreza, povreda obveze vođenja poslovnih knjiga!

Općinsko državno odvjetništvo u Čakovcu na sam Badnjak podiglo je pred Općinskim sudom u Čakovcu optužnicu protiv direktora Stanorada Andreja Gregorca i samog poduzeća i to zbog, kako navode u Odvjetništvu, kaznenih djela utaje poreza ili carine i povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.
Okrivljenika se tereti da je tijekom 2011. i 2012. godine, kao direktor trgovačkog društva upravitelja stambenih zgrada, koristio pravo na odbitak pretporeza tom trgovačkom društvu po računima raznih dobavljača za investicijske radove na zgradama iako se računi ne odnose na poslovanje trgovačkog društva, nego isključivo na radove na stambenim zgradama kojima to društvo upravlja, a stambene zgrade kao samostalni poslovni objekti nisu u sustavu poreza na dodanu vrijednost.
Navedeni računi, napominju u ODO-u, trebali su biti evidentirani u odvojenom knjigovodstvu stambenih zgrada, ali je takve račune evidentirao u poslovnim knjigama trgovačkog društva i tako neosnovano iskoristio pretporez, čime je umanjio obvezu plaćanja poreza na dodanu vrijednost u iznosu većem od 180.000,00 kuna.
Okrivljenika se ujedno tereti da nije obračunao, prijavio niti platio porez na dodanu vrijednost u iznosu od gotovo 80.000,00 kuna na prijenos prava vlasništva za stan i garažu koje je trgovačko društvo prenijelo u vlasništvo Gradu Čakovcu.
Nadalje, na teret mu se stavlja da od 2009. do 2012. godine nije vodio poslovne knjige trgovačkog društva sukladno zakonu, pa iz njih nije moguće provjeriti poslovne događaje, financijski položaj i uspješnost poslovanja društva.
Zbog istih kaznenih djela, optužnica je podignuta i protiv tvrtke kao pravne osobe.
Podsjetimo, list Međimurje prvi je pisao da je Policijska uprava međimurska Općinskom državnom odvjetništvu podnijela kaznene prijave protiv Gregorca i Stanorada. ODO ih je sada prihvatio te proslijedio Sudu.
Velimir Kelkedi

Izvor: 3063