Arhiva 28.11.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:49.

Stotine svijeća u znak sjećanja na Vukovar

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara tradicionalno je obilježen i u našem kraju. U ponedjeljak, 18. studenoga u Crkvi svetog Nikole biskupa u Čakovcu služena je sveta misa, a potom je, u organizaciji Županijskog odbora HDZ-a Međimurja, uslijedio mimohod do Vukovarske ulice u kojoj su članovi te stranke i brojni građani zapalili svijeće. (vk)

Članovi međimurskog HSP-a dr. Ante Starčević hodočastili su u subotu, 16. studenoga u Vukovar.
Polaganjem vijenaca na Ovčari i Memorijalnom groblju Vukovar, odali su počast svim žrtvama iz obrane Vukovara, a ujedno i dali punu podršku Stožeru za obranu hrvatskog Vukovara protiv uvođenja ćirilice u ovaj grad.
Posjetili su i Spomen-dom na Trpinjskoj cesti, Memorijalni centar Domovinskog rata u Vukovaru, masovno stratište Ovčaru, vukovarsku bolnicu, križ na ušću Vuke u Dunav i vukovarski vodotoranj…
U ponedjeljak, 18. studenoga, na sam dan pada Vukovara, članovi HSP-a dr. Ante Starčević u Vukovarskoj ulici, u Čakovcu zapalili su 87 svijeća za 87 dana opsade Vukovara.(r)

U organizaciji međimurske Hrvatske demokratske zajednice, organiziran je posjet herojskom gradu Vukovaru koji su u subotu, 16. studenoga 2013. u dva autobusa posjetili članovi i simpatizeri HDZ-a.
Najprije su obišli vukovarsku bolnicu, odnosno, podrumske prostorije koje su u ratu bile prilagođene bolesnicima i ranjenicima u kojima ih je dočekala i s nekoliko prigodnih riječi im se obratila Vesna Bosanac, dr. U zgradi vojarne razgledali su izložbu, a potom su se uputili na Ovčaru na kojoj su zapalili svijeće, dok je na vukovarskom groblju položen vijenac.
Pod vodstvom predsjednika ŽO-a HDZ-a, Darka Horvata, Međimurci su prošli Trpinjskom cestom i razgledali spomenik Blagi Zadri.
Na povratku kući, u Aljmašu, posjetili su svetište Gospe od utočišta u kojem je služena sveta misa.

Goričan se svečanošću održanom u ponedjeljak, 18. studenoga priključio mnogim mjestima diljem Hrvatske i obilježio sjećanje na žrtvu Vukovara. Na komemoraciji koju je organizirala Općina Goričan uz spomenik u središnjem parku zapaljene su svijeće, a učenici OŠ Goričan izveli su prigodne recitacije.(r)

Paljenjem svijeća u središtu Vratišinca obilježen je dan sjećanja na Vukovar. Usprkos tome što u Vratišincu nijedna ulica ne nosi ime grada Vukovara, mještani su emotivno povezani s gradom herojem.
U nedjelju, 17. studenoga, u 17 sati okupili su se mještani Vratišinca, čelnici Općine i predstavnici udruga.
Paljenju svijeća prisustvovao je i načelnik Općine Zdravko Mlinarić. Župnik Pavao Mesarić predvodio je molitvu za sve stradale u Vukovaru i u Domovinskom ratu.

Izvor: 3057